“Газпром” скочи срещу енергийните планове на ЕС

“Газпром” скочи срещу енергийните планове на ЕС
Европейският съюз бе остро разкритикуван от руския държавен монополист “Газпром”, чийто вицепрезидент Александър Медведев отхвърли идеята на Брюксел за раздробяване на европейските енергийни гиганти с цел стимулиране на конкуренцията, предаде EUobserver.

“Това е най-абсурдната идея”, каза Медведев пред журналисти по време на видеоконференция от Москва, която се проведе в сряда. Той бе запитан за предложението на Европейската комисия (ЕК) за разделяне на енергопроизводството от мрежите за дистрибуция.

“Това е най-абсурдната идея, все едно да се продават коли без колела”, отговори Медведев и допълни, че би било в разрез с “базисни пазарни правила” да се иска от компаниите да изоставят част от дейностите си, в които са вложили сериозни инвестиции.

Разделянето на дейностите би заставило компании като френската EDF или германската E.ON да се разформироват така, че фирмите за производството и доставката на електричество да не може също така да притежават тръби и мрежа за дистрибуция на електроенергия или енергийни суровини.

Според Брюксел това ще засили конкуренцията, ще понижи цените за консуматорите и ще убеди Русия да допусне фирми от ЕС да закупят части от “Газпром” или “Транснефт”, за да се предотвратят шокови прекъсвания на доставките както с Украйна преди една година и Беларус през тази година.

Разделение в ЕС

Темата обаче предизвика разделение в самия ЕС, тъй като много от страните членки защитиха своите национални енергийни гиганти.

Общото мнение е да се приеме не толкова крайно решение, така че енергийните доставчици да могат да притежават и енергийна инфраструктура, но те да бъдат управлявани от отделни компании, наричани независими системни оператори. 

По-рано тази седмица ЕС одобри общите принципи  на “ефективно разделяне на дейностите по доставка от тези по производство”.  Страните членки обаче не одобриха никакъв специфичен легален модел, като поискаха от ЕК да подготви допълнителни анализи по въпроси като този как раздробяването на енергийните компании в ЕС ще повлияе на позициите на вертикално-интегрирани външни фирми като “Газпром”.

Нели Крус на “горещия стол”

Междувременно еврокомисарят по енергетиката Нели Крус се оказа на “горещия стол” заради изразените наскоро съмнения, че дългосрочните договори са възможна пречка за пълноценна конкуренция.

“Докато почти всички количества газ, които са на пазара, са сключени по дългосрочни договори, кумулативният ефект най-вероятно ще бъде нови потребители да не могат да закупуват достатъчно газ за изграждане на бизнеса си или ще се затрудни достъпът на достатъчно консуматори, което ще попречи на създаването на стабилна консуматорска база”, каза Нели Крус.

Вицепрезидентът на “Газпром” нарече подобни твърдения “безотговорни”.

“Аз се надявам ЕС да се върне на своите предишни позиции за дългосрочните контракти като фундамент на газовия пазар”, каза той.

“Ние инвестираме милиарди долари в инфраструктура”, каза Медведев, намеквайки, че компанията му очаква в замяна стабилни печалби от дългосрочни договори.

Балтийският тръбопровод под въпрос

По същия рязък начин вицепрезидентът на “Газпром” разкритикува и възраженията на Полша и Швеция към руско-германския газопровод, който ще се строи по дъното на Балтийско море.

Медведев каза, че притесненията на Стокхолм, че Москва ще използва съоръжението за шпионски цели, му напомнят филм за Джеймс Бонд.

Той отново увери, че газопроводът няма да създаде екологични проблеми и обвини Швеция в създаването на “изкуствени проблеми”.

Преди два дни шведският външен министър Карл Билд поиска консорциума “Норд стрийм”, който ще изгражда тръбата, първо да предостави проучване за въздействието върху околната среда, за да може да се даде зелена светлина на проекта.

Стокхолм също така предложи да се проучат алтернативни трасета за газопровода, който според съществуващите планове трябва да мине близо до рискови зони в близост до шведския бряг, където са потопени химически оръжия от Втората световна война.  

”Газпром” и германските фирми BASF и E.ON се споразумяха през 2005 г. за изграждане на тръбопровод с дължина 1 200 км. под Балтийско море, който да доставя газ директно на Германия от Русия, заобикаляйки Полша. По график газът трябва да потече през 2010 г.

Споделяне

Още от Свят