Ген. Борисов няма да хвърли оставка, имал ангажименти пред чужденците

Заради ангажименти към службите в Европа и света главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов нямало да подаде оставка, въпреки че е "безгласна буква" вече в МВР. Това обяви Борисов пред Би Ти Ви вече от Гърция. В началото на седмицата - от Бавария, той нападна лошо вътрешния министър Георги Петканов, че уволнява на чашка и зад гърба на професионалния шеф полицаи.

"Имам доста ангажименти към колегите и службите в Европа и в света, с които работя. Все пак толкова години посветих на тази работа и в момента. . . ето, и сега с турците тук се уговорихме, с унгарците, миналата седмица ни върнаха една свидетелка, която да разпознае вещи от грабеж. . ." - та Борисов обясни нежеланието си да си тръгне от министерството.

Той обаче подробно обясни, че по закон няма правомощия, няма дори заместник и Петканов заедно с политическия си кабинет кадрува в МВР, както намери за добре. Борисв повтори и откритието си, че година преди изборите МВР спира да работи, защото полицаите се ослушват дали няма да ги сменят.

Поставяйки се в ролята на лаещото куче, генералът обясни тактиката, която следва Петканов:

"И всъщност тактиката на министъра е абсолютно правилна - кучетата си лаят, керванът си върви. Така че е безсмислено изобщо по тази тема да се говори. Законът на Министерството на вътрешните работи, който според мен никога няма да бъде и променен вече, дава абсолютното право на политиците и на политическото ръководство пряко и непосредствено да ръководи службите на МВР. Това на практика означава, че всяка една партия, която вземе властта, може и да кадрува, и да ръководи, и да постъпва така, както намери за добре вътре във вътрешното министерство", заяви Борисов.

Последният скандал между Борисов и Петканов тръгна заради 7 пенсионирани полицейски началници в РДВР-София след проверка. Главният секретар отказа да дава оценка на министъра, на индиректно призова премиерът Симеон Сакскобургготски и вицепремиерът Панайотов да преценят дали той е полезен за МВР. За себе си и за полицаите Борисов изтъкна, че правят всичко възможно борбата с престъпността да е на ниво и да бъде оценявана добре в Европа и света, "за да помогнем на държавата да влезе в Европейския съюз".

Споделяне

Още от България