Ген. Борисов: За всички взривове и поръчкови убийства има задържани от МВР

За всички взривове и поръчкови убийства имаме задържани, събираме доказателствата. Арестите са пълни, обяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов в интервю за БНР. Той за пореден път настоя за спешна промяна в законодателството.

Преди дни Борисов поиска всеки хванат с взрив или незаконно оръжие да бъде пращан в затвора като терорист - за 30 години. Главният прокурор Никола Филчев го поправи,че според Наказателния кодекс не всеки взрив е терористичен акт. Правосъдният министър Антон Станков пък посочи, че е по-важно да се докаже вината на задържаните, а не колко години ще прекарват те в затвора, където по думите им е достатъчна и една.

"Аз продължавам да твърдя, трябва спешна промяна в законодателството!", заяви отново днес Борисов и посочи, че МВР е задържало хора и за люлинския взрив, и за този срещу митническата агенция на Златомир Баретата, станал миналата нощ.

Основният проблем е в невъзможността МВР и прокуратурата да обосноват с доказателства повдигнатите обвинения още в началото на разследването, когато съдът решава дали да наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на заподозрените за повече от 24 часа. В повечето случаи те излизат на свобода след изтичане на полицейското задържане.

"За всички взривове ние имаме задържани хора с излезли натривки, които в момента ни създават проблеми с доказването на вината. Но безспорно тези хора са държали, носили взрив. По същото време, когато е станал взрива. Ние нямаме възможност да филмираме всички входове на блоковете в България, за да видим човека, който залага бомбата, драсва шнура и избягва навънка. Ние можем да го заловим преди или след това. И във всички случаи на взривове ние сме задържали извършителите", каза Борисов.

По думите му трябва да се осъзнае, че е необходим промяна в законодателството, защото става дума за "терористична дейност". Всеки ден вестниците започват с "Нов взрив в столицата", и ако няма адекватни промени на закона, ние ще задържаме - арестите ни са пълни с уличени за бомбени атентати", заключи генералът.

Зам. главният прокурор Христо Манчев заяви, че според него трябва съдът да налага постоянен арест за хора, хванати с взрив.

"Не може да се разхожда който и да е с взривни вещества по улиците на нашата държава. За мен свободното придвижване на този човек е с изключително висока степен на обществена опасност. Неговото място е в следствения арест, в ареста или в затвора", заяви прокурорът.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: