Ген. Колев: Парламентът е виновен, ако не изпратим трети контингент в Ирак

Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев заяви, че ако не се съберат доброволци за попълване на свободните 200 места за третия ни контингент за Ирак, България няма да изпрати следващ батальон. Народното събрание ще трябва да носи отговорност за евентуалния провал на българската мисия, защото не е променил законодателството, обяви Колев.

Запитан какво ще стане, ако третият батальон не бъде попълнен, ген. Колев каза:

"Ако не може да се попълни, казваме, че армията не може да изпълни тази задача". Аз не разполагам с механизъм, по който да задължа даден кадрови военнослужещ да замине на задгранична мисия, заяви Колев, цитиран от БТА.

Промените в закона за въоръжените сили предвиждат в договора на всеки кадрови военен да се вписва предварително съгласие за участие в мисия зад граница, а не когато се стигне до сформиране на контингент да се набират доброволци, които тепърва да се подготвят.

По думите на ген. Колев от две години предложенията за промени в законите, засягащи армията, се отминават без внимание.

Министерство на отбраната обаче внесе в правителството предложения за промени едва след като 70 души от втория ни батальон за Кербала се отказаха в последния момент заради атентата срещу българите на 27 декември м.г. Батальонът отпътува в непълен състав, а попълнението бе подготвяно допълнително и се очаква тепърва да отпътува за мисията.

С "принципа на доброволност" военните обясниха и гафа с командира на втория батальон подп. Наско Люцканов, който бе изпратен в Ирак без да знае английски, защото никой друг не пожелал да стане командир на втория ни батальон.

В сряда шефът на комисията по външна политика, отбрана и сигурност в парламента д-р Венко Александров обяви, че предстои гласуване на промените в закона на второ четене в комисията.

Още преди два дни източници от Генералния щаб съобщиха пред Дарик радио, че около 200 военни не достигат за комплектоване на третия ни пехотен батальон за Ирак. Началото на март бе крайният срок за сформирането на контингента, който трябва да замине за Кербала през август. До този момент за мисията били одобрени само 280 военни, а за техен командир е определен подп. Михаил Попов, началник щаб на Парашутно-разузнавателния полк в Сливен.

След като Испания обяви, че ще се оттегли от Ирак в края на юни, ген. Колев прогнозира, че може да бъде разширена зоната на отговорност за българския батальон, ако съюзниците не осигурят попълнение на мястото на испанците.

Към настоящия етап на подготовка, съвместимост и възможност за участие, България би могла да увеличи от военно-техническа гледна точка контингента си в Ирак, но не би могла да го обезпечи финансово, заяви в парламента днес министърът на отбраната Николай Свинаров в отговор на въпрос дали страната ни ще увеличи участието си в операцията.

Освен, че не е попълнен съставът на третия ни батальон, все още не решен и въпросът с финансовото му обезпечаване. Военните настояват за допълнителни средства от държавния бюджет, а министърът на финансите Милен Велчев ги посъветва да намерят ресурс в рамките на МО.

Ген. Колев каза, че във военния бюджет за тази година се очертава дефицит от над 160 милиона лева. Общата издръжка на задграничните мисии за една година е 106 милиона лева.

За целево финансиране на мисиите ни, които участват в международни операции, призова и президентът Георги Първанов в деня, когато подписа указа за ратификацията на Северноатлантическия договор.

Споделяне

Още от България