Ген. Мутафчийски: Приносителите на лоши вести ги убиват, напът сме да ни убият

Ген. Мутафчийски: Приносителите на лоши вести ги убиват, напът сме да ни убият

Началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски се извини в сряда на хората за лошите новини, които всекидневно им съобщава. Извинявам се на нашите сънародници, че не винаги вестите са оптимистични, но докато важи заповедта на премиера за функциите на щаба, ние трябва да си изпълняваме нашите функции, коментира той на редовния си сутрешен брифинг.

От три седмици настояваме пред премиера Бойко Борисов да бъде променен начина на оповестяване на информацията за коронавирус инфекцията, заяви той.

"Фундаменталната идея беше обществото да бъде максимално и обективно информирано по въпроса. Това има няколко измерения – хората се чувстват достатъчно информирани, но има и гласове, че това носи и стрес. Включително вчера един баща на дете на 8 години, коментира, че трябвало да бъде направен детски брифинг, в "който нали пък вземете и излъжете малко". За съжаление не ни е позволено да правим манипулиране на данните с цел да се харесаме на хората", каза Мутафчийски.

"Това и за нас е емоционално изчерпваща задача. Цял живот сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти. Това е част от стреса в нашата професия. Приносителите на лоши вести ги убиват, напът сме да ни убият. Но докато важи тази заповед на премиера, ние трябва да си изпълняваме нашите функции. Извинявам се на нашите сънародници, че невинаги вестите са оптимистични", каза още ген. Мутафчийски. Той коментира лаконично заплахите, които е получавал за живота си, за които съобщи преди ден в интервю за "Дойче Веле", като каза, че те са негов проблем и ничий друг.

Според него все по-малко се чуват гласове, че ниската заболевамоест в Бългаария се дължи на усилията на много хора, включително на Оперативния щаб. 

"Това е резултат, който е явен, това е факт. Разпространяват, че ние не можем да го прихващаме лесно. Само че има производствени колективи с масово заразяване. В България се наблюдава ниска смъртност. В НСИ има закъсняваща информация по отношение на общата смъртност. До първата седмица на март смъртността тази година беше средно с 10% по-ниска в сравнение с миналата. Тази тенденция се запази и с по-активното развитие на епидемията в България. Това е абсолютно неоспорим факт", заяви Мутафчийски.

Той допълни, че е факт, че починалите досега в 99% от случаите са с тежки придружаващи заболявания.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?