Генерал от САЩ: Немислимо е да се позволи на Северна Корея да стане ядрена държава

Момент от посещението в Китай на генерала от морската пехота Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ

Високопоставен американски военен заяви днес в Пекин, че военното решение за севернокорейските ракетни заплахи би било "ужасяващо", но добави, че е "немислимо" да бъде позволено на Пхенян да разработи потенциал за извършване на ядрена атака срещу САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Генералът от морската пехота Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, каза пред репортери, че президентът Доналд Тръмп е разпоредил на военните да разработят "изпълними военни варианти", което разпореждане се изпълнява.

Изявлението на Дънфорд беше в отговор на въпроси относно становище на главния стратег в Белия дом Стив Банън в интервю, публикувано в сряда. Банън казва, че не може да има военно решение за ракетните заплахи и ядрените амбиции на Северна Корея, въпреки заканата на Тръмп да отвърне с "огън и ярост" на заплахите на Пхенян.

На преговорите си с американския генерал председателят на Централния военен съвет на Китай Фан Чанлун заяви, че намаляването на напрежението на Корейския полуостров можа да стане само по пътя на мирния диалог. По думите му всяка от заинтересованите страни трябва да проявява сдържаност и да избягват изявления, които увеличават напрежението. Фан изрази надежда, че Вашингтон ще действа по същия начин като Китай и че двете страни ще съумеят със съвместни усилия да решат севернокорейския ракетно-ядрен проблем.

В отговор Дънфорд изрази готовност за сътрудничество между въоръжените сили на двете страни и реализиране на договореното в сферата на отбраната между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин.

Ройтерс цитира думи на Фан Чанлун пред американския гост, че неправилните действия на САЩ "по въпроса за Тайван", патрулирането в Южнокитайско море и разполагането на модерна система за противоракетна отбрана в Южна Корея оказват силно негативно въздействие върху взаимното доверие във военната област.

След срещата с китайския домакин Дънфорд каза пред репортери, че главното постижение от настоящата му визита е подписването на рамково споразумение за установяване на механизъм за диалог между съветите на началник-щабовете на САЩ и Китай. Той добави, че вече е налице възможност за установяването на видеоконферентна връзка между него и Фан. Дънфорд добави, че американското посолство в Пекин поддържа пряк контакт с китайския генерален щаб, съобщи Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?