Генералният директор на ЮНЕСКО ще посети храма "Св.40 мъченици" във Велико Търново

Генералният директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура ще се запознае с възстановителните работи на църквата "Св.40 мъченици" в рамките на своята официална визита в страната в края на месеца по покана на президента Георги Първанов. Това каза днес във Велико Търново министърът на външните работи Соломон Паси при подписването на договора за управление на 25 000 долара от ЮНЕСКО за църквата "Св.40 Мъченици", съобщи БТА.

Екип на културното ведомство подготвя предложение, което ще бъде внесено на есенната сесия на ЮНЕСКО за присъждането на църквата "Св.40 мъченици" на статут на паметник от световно значение.

Договорът между Министерството на външните работи и Областната администрация във Велико Търново предвижда средствата от ЮНЕСКО да бъдат вложени в реставрацията на западната част на храма. В този сектор се намира гробът на Св.Сава, най-почитаният светец на сръбския народ, и два притвора със средновековни стенописи с календарни сцени от жития на светци.

Преди години стенописите са демонтирани и консервирани, а след приключването на възстановителните работи ще бъдат поставени отново в църквата, обясниха специалистите от великотърновския филиал на Археологическия институт на БАН.

По данни на Министерството на културата от началото на годината от различни източници са събрани около 500 000 лв. за укрепване, строителство, възстановяване, реставрация и консервация на църквата.

През тази есен се очаква и решението на Европейската комисия по съвместния проект за 350 000 евро на Областната управа, общината и Регионалния исторически музей във Велико Търново за изграждането на туристически комплекс край храма "Св.40 мъченици" и крепостта Царевец. Проектът е представен за финансиране по програма ФАР в рамките на проекта "Развитие на българския туризъм".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: