Генералният секретар на ООН порица затварянето на границите на САЩ

Генералният секретар на ООН порица затварянето на границите на САЩ

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи критики срещу затварянето на границите след указа на президента на САЩ Доналд Тръмп, който забранява в продължение на три месеца да бъдат допускани в САЩ жители на седем мюсюлмански страни, включително три африкански, предаде Франс прес.

Африканските страни са сред най-щедрите към бежанците в цял свят, припомни Гутериш по време на церемонията по откриването на срещата на високо равнище на Африканския съюз (АС) в етиопската столица Адис Абеба. "Африканските граници остават отворени за тези, които имат нужда от защита, докато много граници се затварят дори в най-развитите страни на света", подчерта генералният секретар, който участва в среща на Африканския съюз за първи път след встъпването си в длъжност този месец.

И върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн разкритикува указите на американския президент Доналд Тръмп за миграцията. В своя профил в Туитър Хусейн напомни на американското правителство, че дискриминацията въз основа на национална принадлежност е нарушение на международното право.

Въведените с указите ограничения за пътувания на граждани на редица страни с предимно мюсюлманско население върховният комисар на ООН окачествява като "злонамерена забрана, представляваща пилеене на ресурси, необходими за продължителната борба с тероризма".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?