Георги Харизанов: В ГЕРБ няма тоталитаризъм, а автентичен процес

Георги Харизанов, сн. БГНЕС

Близкият до ГЕРБ Георги Харизанов изрази тезата, че в партията на Борисов няма форма на тоталитаризъм, "защото лидерството на Борисов наистина е много силно". Думите му са по повод гласуването на конгреса на ГЕРБ, с което бившият втори в партията Цветан Цветанов беше окончателно освободен от ръководните си постове.

В неделя оставките на Цветанов като зам.-председател, шеф на предизборния щаб и член на партията бяха приети с внушително мнозинство - 1046 делегата бяха "за", 10 гласуваха "против", а 11 се въздържаха. https://www.mediapool.bg/tsvetan-tsvetanov-be-osvoboden-ot-vsichki-postove-v-gerb-news295377.html

По думите на Харизанов, който в момента е директор на близката до властта телевизия "Европа", това гласуване е "автентичен процес, не е наложен със сила и с репресия, а е осъзнат избор на хората в ГЕРБ".

Той призна, че не очаквал гласуването да протече по различен начин, а лидерството на Борисов в партията било много силно.

"Абсолютно всички в ГЕРБ дължат кариерата си на Бойко Борисов. Голяма част от тях може и да са избирани от Цветан Цветанов за партийните си длъжности, но те никога не биха заемали държавни и политически отговорни постове, ако не беше Борисов, защото ГЕРБ е несъмнено партия, която е създадена около Бойко Борисов и винаги е била дърпана от неговата лична политическа популярност и усилия", каза Харизанов, който оглавяваше "Напоителни системи" в първото правителство на ГЕРБ, но бе отстранен от поста, заради повдигнато му обвинение за афера със скрап в държавното дружество, което обаче спихна. Отделно той бе уличен, че е излъгал, че има висше образование. .

Харлизанов не пропусна да сравни лидерството на Борисов с това на Корнелия Нинова в БСП – за разлика от премиера тя нямало да може "дълго да удържи ситуацията". Неговите предпочитания обаче били тя да се задържи възможно най-дълго като председател на социалистите. "Нейното присъствие прави така, че избирателят да откаже да направи БСП първа политическа сила в страната и това ми харесва", добави той.

Харизанов, който е и основател на Института за дясна политика, разчете в намерението на Цветан Цветанов да създаде Център за евроатлантически изследвания знак за това, че бившият втори в ГЕРБ ще се занимава с политика и занапред, но не като пряк участник.

Новият център на Цветанов нямало да бъде конкуренция на неговия Институт за дясна политика, смята Харизанов."По-скоро ще е конкурент на Център за анализи и управление на рискове на Иван Костов", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България