Георги Харизанов от ГЕРБ осъди прокуратурата за незаконно обвинение

снимка БГНЕС

Известният член на ГЕРБ, политически анализатор и изпълнителен директор на телевизия "Европа" Георги Харизанов осъди прокуратурата да му плати 11 000 лева обезщетения заради воденото срещу него разследване за "Напоителни системи". Той беше назначен за шеф на дружеството през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ, но през 2012 г. беше отстранен, след като стана ясно, че няма висше образование. Покрай скандала се разбра, че преди години е бил осъден условно за изнудване и срещу него има разследвания за кражба и закана с убийство, пише правният портал lex.bg.

През 2013 г. Харизанов беше обвинен и арестуван за сключена неизгодна сделка за продажбата на 2000 тона скрап от "Напоителни системи". Прокуратурата твърдеше, че продажбата е била на двойно по-ниски от пазарните цени.

След като първоначално съдът го освободи срещу гаранция от 5000 лева, през декември 2013 г. той отново беше арестуван след показания на анонимен свидетел, който чул Харизанов да казва в заведение, че иска "да се потапя при негрите в ЮАР". Съдът прие това като доказателство, че той възнамерява да избяга и бе оставен в ареста до април 2014 г., когато беше освободен срещу гаранция.

Само две години по-късно Софийската градска прокуратура прекрати разследването, след като прие, че няма престъпление в продажбата на старите тръби.

Харизанов е завел делото срещу прокуратурата преди две години. Той претендира 35 000 лева обезщетение за морални вреди от незаконното обвинение и 5000 лева имуществени вреди от паричната гаранция. Пред съда той твърди, че "цялото неудобство и прокурорски натиск далеч не може да опишат само като срам, безсилие или страх, а също така и гняв". Харизанов казва, че се е разделил със съпругата си за почти 4 месеца, включително по време на Коледните и Новогодишни празници на 2013 г.

По време на делото прокуратурата напомня, че през 2005 г. Харизанов е окончателно осъден условно за изнудване на 2 години затвор с 3-годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба. Прокуратурата посочва, че има и още две обвинения – за кражба и закана с убийство, но те не са довели до присъди.

Първоинстанционният съд намира за безспорно, че прекратеното обвинение за "Напоителни системи" е достатъчно, за да обоснове основателността на претенцията за вреди. Освен негативните преживявания покрай делото, съдът е взел предвид, че Харизанов е бил разследван за тежко престъпление, като досъдебното производство е продължило 3 години, а той е стоял над 3 месеца в ареста. Съдия Елена Маврова казва, че справедливото обезщетение за моралните вреди на Харизанов от това дело е 6 000 лева, а отделно осъжда прокуратурата да му плати и 5000 лева за имуществени вреди от отнетата парична гаранция.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България