Георги Константинов вън от комисията по досиетата

Георги Константинов вън от комисията по досиетата
Анархокомунистът Георги Константинов няма да отваря архивите на бившата Държавна сигурност (ДС), след като Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди становището на Националната служба “Сигурност”, с което му отказва допуск до класифицирана информация, съобщи БТА в понеделник.

Контраразузнаването отряза громителя на Сталиновия паметник в София, поради “достатъчно данни за съпричастност към терористична дейност”. 

В последния месец около Константинов, предложен от ОДС, се оформи шумен обществен дебат, а шефът на контраразузнаването  на два пъти бе привикван да дава обяснения за отказа на службата си пред ресорната парламентарна комисия. Наред с това Петър Стоянов многократно заявяваше, че ако тя не бъде одобрена, се отказва от участие в бъдещата комисия.

“Няма никакъв смисъл да участваме в комисия, която ще бъде параван за всичко друго, но не и за стигане до истината за бившия комунистически режим”, обясни позицията си преди време Стоянов, изтъквайки, че ако се стигне до този вариант, няма да носят никаква отговорност какво се случва в комисията.

Константинов има бурно минало - през 1953 г. взривява паметника на Сталин в София, подготвя убийството на Вълко Червенков и приближените му, ръководи няколко организации за бунт срещу комунистическата власт, бил е политзатворник и през 1973 г. успява да избяга във Франция.

ДКСИ потвърди и отказа на НСС за допуск на Стилян Станев, един от кандидатите на БНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България