“Президентският” кандидат за комисията по досиетата може да отпадне заради връзки с ДС

Левицата излиза с още един кандидат за член на комисията по досиетата. Това е журналистката от в. “Дума” Татяна Кирякова, която е историк по образование. Справка за творческата ѝ биография сочи, че има награди за публикации за туризма.

Решението е взето на заседание на парламентарната група на Коалиция за България във вторник привечер.

“Президентският” кадър – със съмнително минало

С тази номинация социалистите правят нова застраховка, защото, според депутати от вътрешната комисия, се очертава проблем с кандидатурата на  Христо Марински. Според народни представители освен като кадрови служител на МВР той е работил и на резервен щат в бившата Държавна сигурност, а по закон членовете на комисията, която ще разсекретява архивите на бившия репресивен апарат, трябва да не са били свързани с него.

Марински бе спряган дори за евентуален председател на бъдещата комисия, тъй като е бил посочен лично от президента Първанов за член на 9-членния орган.

Марински, който е съветник на президента по сигурността, беше член и на закритата комисия “Андреев”.

“Обсъдихме още една резервна кандидатура, защото процесът все още явно е отворен, доколкото разбираме, а и СДС имат такъв проблем”, аргументира се шефът на групата на левицата Михаил Миков.

Окончателното решение дали Марински да бъде сменен, ще трябва да се вземе в сряда на заседание на вътрешната комисия.

“Имаме основание да считаме, че кандидатурата на Марински влиза в известно несъответствие с изискванията на закона”, коментира и говорителят на БСП Ангел Найденов. “Не бива да има сянка на съмнение по отношение на кандидатурите и затова имаме готовност да предложим още един човек”, допълни Найденов.

По думите му Татяна Кирякова има опит в работата с архиви.

За комисията по досиетата има още един номиниран журналист – Екатерина Бончева, предложена от БНС.

Ангел Найденов подчерта, че БСП стои твърдо и зад другата си номинация – на депутата Апостол Димитров, който миналата седмица бе предложен от левицата на мястото на отказалата се Искра Баева.

Миков от своя страна обяви, че дори и да се наложи промяна в кандидатурата им, комисията ще бъде сформирана до Великден, както бе решено на Съвета коалицията в неделя.

СДС се отказва от свой човек в комисията

Междувременно във вторник СДС обяви, че се отказа от участие в комисията по досиетата. Не вярваме, че тази комисия ще свърши работата, която очаква българското общество, заяви лидерът на партията Петър Стоянов. Тази позиция не е изненадваща, след като СДС вече обяви, че държи на своя кандидат Георги Константинов, който обаче бе отрязан до достъп до класифицирана информация от Националната служба “Сигурност” (НСС). Преди ден ДКСИ потвърди решението на контраразузнаването, с което на практика окончателно дисквалифицира кандидатурата на Константинов.

74-годишният анархокомунист и бивш политически емигрант бе единствената номинация на СДС за новата 9-членна комисия, наложен по лично настояване на Петър Стоянов. НСС и ДКСИ му отказаха достъп до секретна информация с мотива, че е съден за тероризъм по времето на комунизма.

“Нямаме намерение да участваме в сценарий и да бъдем параван за прикриване на истината за дейността на бившата ДС”, каза за пореден път във вторник Стоянов, обяснявайки, че това е осмислено становище, взето единодушно от НИС на СДС.

Още в началото на месеца, когато НСС отказа на Константинов достъп до класифицирана информация, Стоянов се зарече да не заменя кандидата, каквото право има и както бил посъветван от ДПС. Бягство от отговорност ще бъде, ако заменим своя човек с един “удобен”, каза тогава Стоянов.

В СДС и в останалите десни партии обаче усилено се твърди, че маневрата на Стоянов с номинирането на Константинов е PR акция за трупане на дивиденти преди евроизборите през май. Според някои анализатори шумът, който се вдигна около спорния кандидат на СДС, на практика блокира много по-важния дебат на какъв принцип ще се договори съставът на комисията по досиетата и качествата на бившите служители на Народната милиция, предложени от управляващите.

Председателят на ДСБ Иван Костов заяви във вторник, че партията приема становището на ДКСИ за Георги Константинов като меродавно.

“Не бива забавянето на старта на комисия по досиетата да се използва като алиби от тези политически партии, които искат да скрият от избирателите кого изпращат като кандидат за евродепутат”, добави още Костов и призова политическите партии да поискат от ДКСИ проверка на кандидатите си за европарламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?