ГЕРБ и ДПС се скараха за изкупните цени на тютюна

Движението иска връщане на минималните тарифи, бившите управляващи го обвиниха във феодализъм

ГЕРБ и ДПС се скараха за изкупните цени на тютюна

Кратък, но остър парламентарен дебат предизвика в сряда намерение на Движението за права и свободи (ДПС) да внесе поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да се върнат минималните изкупни цени на тютюна, отменени при управлението на ГЕРБ, която сега обяви, че няма да подкрепи подобна корекция.

 

В прочетена от парламентарната трибуна декларация от името на групата на ДПС Ахмед Башев обяви, че в най-кратки срокове от движението ще внесат законови промени, с които стриктно да се уредят задълженията на фирмите, изкупуващи тютюн, и ще настояват за възстановяване на минималните изкупни цени на тютюна. ГЕРБ пък бе обвинена, че с редица условия е затруднили производителите на тютюн.

 

Ахмед Башев директно обвини бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов за политиката на ГЕРБ, довела до лошото състояние в сектора за изкупуването на тютюн.

 

"Голямото Ви престъпление, г-н Цветанов, и на вашите народни представители от Благоевград, беше, че отменихте законовите гаранции за тютюнопроизводителите и ги оставихте на произвола на съдбата. Ако днес тютюнопроизводителите имат проблеми с изкупуването, това е резултат от престъпната ви политика, която ние ще поправим", заяви депутатът от ДПС.

 

Ние ще гласуваме против това ваше предложение, заяви в отговор Цвета Караянчева от ГЕРБ. През 2009 г. никой от тройната коалиция не беше помислил за тютюнопроизводителите, предлагахте им различни алтернативи, благодарение на правителството на ГЕРБ, което договори от Брюксел национални доплащания всяка година на референтен период на тютюнопроизводителите се изплащаха по 73 млн. лева, каза Караянчева.

 

Вие сте изплащали по четири лева, ние по два, но благодарение на промени в Закона за тютюна и на либерализацията на пазара, цената на тютюна достигна 7.50 лева, посочи тя.

 

По ваше време имаше картел на тези фирми, които изкупуват тютюна, коментира още Караянчева. Случваше се така, че повече от 5 лева за първо качество не можеше да се вземе. Сега хората започнаха да дишат по-спокойно, защото се появи конкуренция, отбеляза тя.

 

"Искате да нагнетите напрежение и нарочно не се стартира изкупуването на тютюна, за да се върне онази порочна практика с куфарчетата, които разнасяхте във фонд "Тютюн", каза още Караянчева.

 

Цветан Цветанов от своя страна коментира, че "има пълен феодализъм и аз не знам защо колегите от БСП са абдикирали от този регион, защото българските мюсюлмани, българските християни, българо-мохамеданите, които мислят по-различно от ДПС, са мачкани и това не трябва да го допускаме, като национално отговорни партии, защото всеки има право на избор и всеки може да говори това, което е неговата болка".

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?