ГЕРБ и Станишев отново преплетоха шпаги за АЕЦ “Белене” и Европа

ГЕРБ и Станишев отново преплетоха шпаги за АЕЦ “Белене” и Европа

Лидерът на БСП и на европейските социалисти Сергей Станишев и ГЕРБ преплетоха шпаги относно бъдещето на проекта за втора атомна централа и доверието на ЕС към страната. Две последователни интервюта на Станишев по БНТ в петък вечерта и по Дарик радио в събота сутринта предизвикаха ГЕРБ да отговорят на публичните му изяви с изпратена позиция до медиите.

За доверието

Според Сергей Станишев липсата на доверие в управлението на ГЕРБ е причината България все още да не е част от Шенген, въпреки че е изпълнила техническите критерии.

Станишев обясни, че Партията на европейските социалисти имат доверие на страната, че е изпълнила техническите критерии, но няма политическо доверие в управляващите. Според него “политическо доверие към тази власт вече нямат и много от десните в Европа”.

Пречките за членството в Шенген започнаха по инициатива на десни правителства в

Германия и Франция и създават допълнителни условия, това означава, че те нямат доверие в тази власт, каза Сергей Станишев по Дарик радио.

Според него политическата среда за приемането на България в ЕС, по времето когато е бил премиер също е била влошена, но правителството тогава е успяло да преодолее и да убеди политически другите страни членки, “че България ще бъде добър член на Европейския съюз”. “Елементарно е. Трябва да убедиш другия. Да не ти търси нови аргументи как да ти попречи, а да каже - да, разбрахме, вие сте изпълнили, имаме ви доверие”, каза Станишев.

В позицията си ГЕРБ припомнят, че на правителството на тройната коалиция Брюксел спираше европейските фондове, а сега лично председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейският съвет Хелман Ван Ромпой идват в България за да открият метрото.

"Е как тогава Станишев има лице да излезе и да лъже хората, че Брюксел няма доверие в правителството на ГЕРБ. Ето с такива лъжи работят Станишев и неговите колеги. Ако обаче този номер минава пред европейските социалисти, тези машинации, г-н Станишев, не
минават пред българските избиратели, които през 2009 година Ви свалиха от власт. И затова, г-н Станишев, Вие и БСП имате 7 загуби от ГЕРБ и Бойко Борисов" , пише в позицията на ГЕРБ.

За АЕЦ “Белене”

Според лидерът на социалистите всички приказки колко лош бил проекта АЕЦ “Белене” и че бил икономически несъстоятелен са “шменти-капели”. Това е станало ясно при представянето на чуждия инвеститор, заявил желание да дострои АЕЦ “Белене”.

Според Станишев парламентът може да редактира въпроса по бъдещия референдум дали да се строи втора атомна централа, но не и да променя неговия смисъл. Управляващите са в паника, изплашени са от желанието на хората да бъдат попитани по този въпрос, за да се чуе тяхното мнение, смята Станишев.

Той изрази готовност въпросът на референдума да бъде редактиран. "Бих бил готов този въпрос да бъде редактиран в тази посока - да се допълни: искате ли развитието на българската ядрена енергетика чрез изграждане на атомна електроцентрала на площадка Белене чрез ключово и контролиращо участие на българската държава", каза Станишев по Дарик радио.

Станишев за пореден път разви тезата, че България има нужда от проекта за АЕЦ “Белене”, но не отговори на въпроса защо не е подписал или наредил да се подпише договора за строителство на атомната централа. Именно на това акцентира в позицията си ГЕРБ като пита: "Г-н Станишев, Вие бил ли сте премиер на България, след като твърдите, че не знаете кой какво е подписвал или не е подписвал по отношение на "Белене"?

“Това, което чухме от Вас вчера означава ли, че сте бил в ролята на кукла, чиито конци е дърпал някой друг? Не прави чест на никой премиер да казва, че той не е подписвал договори и че подписите били на този или онзи шеф на НЕК или други компании, защото, за да има подпис - първо трябва да има политическо решение”, посочват управляващите.

“Ако не сте участвал във взимането на политическите решения по времето, когато сте бил премиер, кой тогава управляваше България? Ние всъщност не знаем кой по това време е бил шеф на НЕК и ако днес искате референдум, и търсите отговори за Белене - потърсете ги от хората, които сте управлявали, като тогавашния шеф на НЕК, който и да е той. Нека преди да издава морални присъди, Станишев да отговори на всички тези въпроси", приканват от ГЕРБ.

Управляващите заявяват, че “няма как след всяка лъжа на Станишев и неговите хора” да не казваме истината. ГЕРБ наричат твърденията на Станишев “жалки лъжи”.


Поздравленията

Премиерът Бойко Борисов не се е обадил на Сергей Станишев за да го поздрави за избора му за председател на ПЕС с пълен мандат, за разлика от предишния път, когато беше избран временно. Това каза Сергей Станишев, според когото това не е важно.

Основният опонент на Станишев в БСП бившият президент Георги Първанов също не му се е обадил по телефона, но е получил от него поздравително писмо.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?