ГЕРБ иска закон за медиите

ГЕРБ иска закон за медиите

Печатните медии да се саморегулират в специален закон. Тази идея е лансирал заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев пред в. "Труд".

Това, на което той и колегите му държали, било в закона да има член, който регламентира какви санкции ще понесат журналистите, които пишат клеветнически материали. В момента в Наказателния кодекс има достатъчно текстове, по които политиците могат да заведат дела за клевета срещу неверни статии в медиите.

За да не бъде обвинен в желание за цензура, Велчев бил готов да инициира поредица от срещи с двата издателски съюза.

"Ако те напишат закон, аз ще го внеса", обещал Велчев. Той припомнил, че преди около две години организирал кръгла маса по темата, но издателите не предприели нищо повече и въпросът останал висящ.

Тогава заместник-председателят на групата на ГЕРБ в парламента предложил закон, който действал в Бавария, но не провокирал никакъв интерес.

Друга идея на Велчев е да предложи промяна в конституцията, с която медиите официално да бъдат признати за четвърта власт. За целта са необходими подписите на 160 депутати.

Красимир Велчев се обяви и срещу свободното движение на журналистите в кулоарите на парламента, тъй като нарушавали драстично личното пространство на депутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?