ГЕРБ: ИТН, ДБ и БСП вероятно са били в координация с президента

Даниел Митов

"По състава на служебното правителство може да се допусне, че "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП са били в някаква координация с президента по време на консултациите за съставяне на кабинет."

Това заяви бившият министър на външните работи, доскорошен депутат от ГЕРБ и новоизбран заместник-председател на партията Даниел Митов, цитиран от бТВ.

В неделя Митов и бившата социална министърка в правителството на ГЕРБ Деница Сачева дадоха брифинг, по време на който се опитаха да дадат отговор на някои от тезите на президента Румен Радев в сутрешното му интервю пред БНР.

Очевидно имаше координация между президента и някои политически партии, допълни Митов. След което допълни, че е благодарен, че президентът не е подписал указа за посланическото му назначение в Румъния. За този отказ през ноември 2020 г. съобщи тогавашната министърка на външните работи Екатерина Захариева.

"Когато му бе зададен въпрос защо е скрил декларацията Б9 от българските граждани, разсъждаваше върху емоционалното ми състояние. Едва ли не - съм бил афектиран, че не е подписал указа за мое посланическо назначение. Благодаря, че не подписахте този указ, това е услуга. Не отговарям на вашите критерии, нямам картонче на агент на Държавна сигурност", каза Митов.

Той попита защо президентът не е заел позиция по случаите "Навални" и шпионския скандал у нас.

По думите му Радев се опитва предизборно да лъже всички едновременно.

"На едните казва, че е прозападен, намигва към Дубай през назначения в служебния кабинет, на други казва, че е проруски", коментира предложеният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов.

Бившият социален министър Деница Сачева пък коментира бюджета. "Смешен е плачът за актуализация за бюджета, защото всички плащания са обезпечени. Ако смятаха, че не може да се работи без актуализация на бюджета, щеше да се подкрепи правителство", обясни тя.

Според нея президентът е в предизборна кампания и това се виждало от одобрените добавки на пенсионерите.

"Въпреки липсата на актуализация на правителство, внезапно добавките ще се осигурят за пенсионерите. Не може да се говори, че бюджетът е издънен. 318 милиона лв. за пенсионерите са намерени за една нощ ", коментира Сачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?