ГЕРБ измъкна от БСП и Стара Загора, левите вземат Благоевград

След втория тур на местните избори тази неделя ГЕРБ печели седем сигурни кметски места в няколко града, сред които Бургас, Видин, Стара Загора и Сливен. БСП взема осем градове, сред които Русе, Благоевград, Перник, Силистра. На балотажа десните получават Велико Търново и Кюстендил.

В Бургас кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов, който доскоро бе шеф на общинската група на СДС, спечели убедително с 65.6 на сто срещу Валери Симеонов от “Атака” (34. 4%). Партията на Бойко Борисов измести многогодишни кметове като Йоан Костадинов (БСП) в Бургас, управлявал морския град три мандата. Във Видин кандидатът на ГЕРБ Румен Видов получи 62.6 на сто от гласовете срещу 37.4% за кандидата на десницата Иван Ценов, управлявал два мандата.

След два мандата в Стара Загора кметът на БСП Евгений Желев (49.58%) загуби от кандидата на ГЕРБ и широка дясна коалиция проф. Светлин Танчев, който спечели с 50.42 %.

На кантар е резултатът в Шумен, където досегашният кмет на града Веселин Златев, който на тези избори е издигнат от ГЕРБ, има 50.88 % според данни от паралелно преброяване, срещу  49.12 % за левия кандидат Красимир Костов.

Издигнатият от ГЕРБ Йордан Лечков остава кмет на Сливен за втори мандат с 59 на сто срещу БСП, чийто кандидат Мартин Славов получи 41%. В Ямбол води Георги Славов (ГЕРБ) с 64.4 на сто срещу кандидата на БСП Димитър Бъчваров с 35.6 на сто. Бившият кмет на града – Кирил Тодоров, издигнат от Коалиция "Единен национален фронт" не успя да стигне до балотаж, след като получи 6.08%.

В Горна Оряховица кандидатът на ГЕРБ Йордан Михтиев води с 68.91% срещу Никола Колев (БСП) - 31.05%, който досега заемаше кметското кресло в общината. Във Враца Тотю Младенов печели с 55% срещу досегашния кмет Войслав Бубев, който се яви като независим, подкрепен от левицата.

Кандидатът на ГЕРБ Томислав Дончев печели изборите в Габрово с 66% срещу БСП, чийто кандидат Николай Григоров събра 34%.

БСП е с осем сигурни места в големите общини

Досегашният кмет на Русе Божидар Йотов, подкрепен от БСП, спечели втори мандат с 59.1 на сто от гласовете срещу кандидата на ГЕРБ Ваньо Танов (40.9%).

В Благоевград Костадин Паскалев (БСП) спечели с 58.7% срещу Радослав Тасков с 41.1%, който беше издигнат от коалиция "Демократичен алианс".  Досегашният кмет Лазар Причкапов, стар функционер на БКП, явил се на изборите като независим кандидат, не успя да стигне до балотаж. Причкапов смени на кметското кресло Костадин Паскалев, който стана министър в правителството на НДСВ.

Почти сигурно кметско място получава левицата в Разград, където независимият кандидат Денчо Бояджиев, подкрепен от БСП, води с 59.97% пред фаворита на ДПС Наско Анастасов (43.03%), издигнат от партия “Социалдемократи”.  

БСП успя да бие ГЕРБ в Търговище, където досегашният кмет Красимир Мирев спечели трети мандат срещу Светлан Петков.

БСП печели кметските места в Силистра с досегашния кмет Иво Андонов. Левицата печели кметско място и в Ловеч с Минчо Казанджиев. Георги Попов е новоизбраният кмет на Чепеларе.

В Хасково кандидатът на левицата Георги Иванов получи трети мандат с 83.41% срещу кандидата на ДСП Евгени Честименов.

В Перник Росица Янакиева от БСП става кмет с 56% срещу Димитър Колев, издигнат от “Съюз за Перник” ( 44% ).

Десните с 3 кмета на големи общини   

Десните кандидати получиха на балотажа кметските места във Велико Търново – там досегашният кмет Румен Рашев взе 54.7% срещу БСП кандидата Иван Манчев (45.3%). Десният кандидат Петър Паунов спечели в Кюстендил с 64.1%  срещу кандидата на БСП Иван Каракашки.

В Симеоновград, Хасковска област, печели Милена Рангелова от ДСБ с 68.56 на сто пред Румяна Бозукова от БЗНС и СДС, която получи  31.44 на сто от гласовете. Бозукова бе досега кмет на града.

На този етап преднина в надпреварата за Пазарджик има независимият кандидат Тодор Попов (52.01%) срещу досегашния кмет на града от БСП Иван Евстатиев.

Николай Димитров, подкрепен от инициативен комитет и обвиняван от опонентите във фалшификации, взема 67% и получава кметското място в Несебър. Градът е част от региона на т.нар. “бизнес партии” и изборите се прочуха с пазаруването на гласове. Магдалена Мандулева, досегашен кмет, остава втора. Преди да стане кмет, Мандулева беше общински съветник от гражданската квота на “Либерален съюз”.

Споделяне

Още от България