ГЕРБ: МС готви договор за 1 млрд лв. в полза на "Новера"

ГЕРБ: МС готви договор за 1 млрд лв. в полза на "Новера"
Министерският съвет подготвя сключването на договор за почистване на София, чиято обща стойност е 1 млрд лева. Това съобщиха в петък от политическата група на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Казаха, че информацията им е от сигурни източници в МС и контрактът ще бъде с вече избрана фирма веднага след влизането в сила на закона за боклука на София, който миналата седмица парламентът прие на първо четене. 

Според ГЕРБ проектодоговорът предвижда и неустойка от 40% от общата му стойност при предварително прекратяване. "Узаконява се кражба от парите на София", заяви общинският съветник Николай Стойнев.

В отговор на запитване от Mediapool от МС обясниха, че "твърденията нямат нищо общо с действителността и представляват предизборна спекулация". Малко по-късно същия ден премиерът Сергей Станишев лично призова ГЕРБ и Синята коалиция да не "правят опасни изявления".

"Разбирам нервността на съветниците на ГЕРБ, особено след като се появиха социологически проучвания, че резултатите на ГЕРБ и БСП ще бъдат равни на тези избори. Всички знаят обаче какво е състоянието на сметосъбирането в София, казвам го със съжаление. От столичани се събират 120 млн. лв. годишно. Много се говореше за това как Кризисният щаб връща "Новера”, но знаете, че един месец цялата столица е чистена за 1.7 млн. лв.”, заяви министър-председателят.

От столичани обаче се събират не 120, а 160 млн. лева такса "смет" годишно. Правителството наистина върна "Новера" в почистването на града, което няма нищо общо с крайната сума, платена за извършената работа. 

Преди ден съдът обяви кризисната акция на Станишев за незаконна, както и създаденият от него щаб. Само бизнесът със сметоизвозването и сметосъбирането е 85 милиона лева на година.

Междувременно хората на Бойко Борисов твърдят, че договорът за 1 млрд. лева ще бъде сключен с фирма, зад която стоят хора от "Новера".

"В "Новера" сега има назначени синдик, тъй като фирмата е изпразнена от съдържание. Тя бе гарантирала бъдещите си плащания по кредити с договорите към общината. Тези договори бяха прекратени и това сега са лоши кредити. Подготвя се прехвърлянето на активите на фирмата на бъдещото дружество, което правителството ще избере да чисти София", съобщи съветникът от ГЕРБ Константин Тилев.

От партията казаха, че скандалният контракт трябва да бъде сключен до 1 юли. По думите на Стойнев най-вероятно ще бъде използвана "вратичка" в Закона за обществените поръчки, която дава възможност при "непреодолими обстоятелства" да не се прави конкурс.

"Докато италианският премиер Силвио Берлускони се опита да изтласка мафията от боклука, българският премиер търси възможност да вкара мафията обратно в този бизнес", коментираха от ГЕРБ.

Ако законът за боклука бъде приет окончателно, в държавния бюджет ще постъпват всички средства от такса "смет" на столичани, а правителството ще получи право да определя нейния размер. Изпълнителната власт ще получи право на ползване до 20% от капацитета на регионалните депа.

Групата на Бойко Борисов изрази и своето задоволство от решението на Върховния административен съд (ВАС), с което кризисният щаб на Сергей Станишев бе обявен за незаконен. Съветниците заявиха, че след постановяването на окончателно решение ще бъдат сезирани Сметната палата и Държавната финансова инспекция за законността на изразходените от кризисния щаб над 1.7 млн. лева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?