ГЕРБ недоволни и от Комисията по дискриминация

Комисията по дискриминация е поредният държавен орган, чиято работа се оценява незадоволително от парламента. Мнозинството вече отхвърли отчетите на НЗОК и Комисията за финансов надзор, а в сряда дискутира отчета на антидискримнационния орган, чийто председател Кемал Еюп е излъчен от квотата на ДПС.

Никола Белишки от ГЕРБ призова колегите си да гласуват "въздържал“ се при приемането на отчета, тъй като са "прекалено малко“ 4 самосезирания на комисията по различни случаи. Той посочи, че две от преписките са прекратени, а останалите са останали висящи. Белишки смята, че не е ясно по какъв критерии комисията определя кои случаи да разглежда и кои не.

Колегата му Цветомир Михов пък смята, че "подобни органи са измислени и не вършат никаква работа, а са създадени, за да се включат в тях кадри на предишното управляващо мнозинство“.

Според Станислав Станилов от "Атака" комисията е "етнизирана". "Атака" винаги ще бъде "за" комисия срещу дискриминацията, но на всички български граждани и ще гласува против отчета, каза той.

Думите му предизвикаха депутата от ДПС Четин Казак, който посочи, че органът е създаден по директива на ЕС от 2000 година. В нея се настоява за сформирането на такива комисии във всички европейски държави, коментира Казак, който каза още, "че разбира спуснатото от ръководството на ГЕРБ“ нареждане да се отхвърлят всички доклади и отчети от предния мандат, но в случая това е неоснователно.

Комисията работи, не са за подценяване и резултатите от кампанията, която тя предприе да популяризира дейността си, каза Казак и се противопостави на изказването на Станилов.

Правите тотална чистка на всички независими органи и търсите поводи, за да обосновете отхвърлянето на докладите на всеки един от тях, обърна се Казак към ГЕРБ.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев му отговори, че мнозинството няма намерение да закрива комисията, тъй като тя е "много необходима, защото защитава българските граждани от дискриминация“. "Друг е въпросът обаче дали си е свършила работата и парите за нея са похарчени по предназначение. Убеден съм, че в много смесени райони етническите българи са дискриминирани“, посочи той.

До 1 октомври 2009 г. Комисията за защита от дискриминация е разгледала 746 жалби, сочи отчетът на комисията. Сред жалбите е и тази на БСП срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди няколко месеца заяви, че "всички в БСП са без морал“. Тогава комисията наказа Борисов, но според неофициална информация той и досега не е платил глобата си от 2000 лв.

От създаването на комисията до края на 2008 г. разгледаните жалби и сигнали се увеличават. За 2006 г. са разгледани 296, за 2007 г. - 649, а за 2008 г. - 710. Най-много жалби са от сферата на труда, включително обявите с поставена възрастова граница и с други условия за определено образование, конкурсите по време на трудова дейност, различно заплащане за еднакъв труд.

Дискусията по отчета на комисията продължава и в четвъртък.

Споделяне

Още от България