ГЕРБ: Новата наредба за бежанците ще доведе до по-голям прием на чужденци

Служебният кабинет "успокоява", че няма да има привилегии за сметка на българите

Румяна Бъчваров, сн. БГНЕС
Предложената от служебното правителство нова наредба за интеграция на бежанците отваря врата за приемането на повече чужденци, коментира бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова (ГЕРБ).
 
Тя обясни, че новите текстове не само, че преповтарят предложените от ГЕРБ през август 2016 г., но дори са по-либерални, защото разширяват обхвата на приема на бежанци над тези 1600 души, които България е поела като ангажимент към ЕС.
 
В доклада се споменават 4 700 необходими бежански книжки, обясни бившият вътрешен министър. 
 
”Бройката отгоре, която не се финансира с европейските пари, може да натовари националния бюджет и следва да се проведе дискусия”, каза Бъчварова.
 
В петък служебният кабинет публикува за обществено обсъждане новата наредба за интеграцията на бежанците, след като предишната бе отменена по искане на президента Румен Радев.
 
”Приемаме положително инициативата на президента Румен Радев да бъде преразгледана наредбата. Няма причина кабинетът ”Борисов” - 3 да не я приеме”, добави Бъчварова.
 
Служебният кабинет ”успокоява” , че бежанците няма да имат привилегии
 
Служебният социален министър Гълъб Донев посочи от своя страна пред Дарик, че бежанците няма да имат повече привилегии за сметка на българите.
 
Той обясни, че един от критериите за степента на интеграция на бежанци у нас ще бъде научаването на български език.
 
На бежанците трябва да им бъде осигурявано обучение по български език, а в случаите, когато един курс не даде резултат, ще се осигурява нов.
 
Донев обясни, че основната задача пред екипа, работил по проекта, е да определи критериите за интеграция на чужденците, начинът, по който се прави оценка доколко процесът е положителен и маркиране на трудностите в него, ефективно звено за контрол, оценка за националната сигурност и възможни рискове.
 
"В наредбата, изготвена от екипа на кабинета "Борисов 2", слабостите бяха именно тези", посочи Гълъб Донев. 
 
Няма опасност България да бъде санкционирана
 
Според Донев България не е застрашена от спиране на еврофондовете, ако няма такъв документ.
 
Само преди няколко дни обаче вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова предупреди, че България може да понесе финансови санкции заради липсата на нормативна уредба за интеграцията на бежанците. 
 
"Единствените средства, по които страната е получавала пари е от Фонда за убежище и интеграция на лица, преместени от други страни като Гърция или Турция. За тях се отпускат определени средства, за да се интегрират в обществото", каза министърът.
 
Той добави, че всички чужденци, които са получили убежище или международна закрила, имат равни права с българските граждани и няма да се ползват от привилегии. 
 
Бежанците ще получават съдействие за намиране на жилища, но не и средства да си плащат наема. Освен това ще имат право на социални помощи, които по нищо не се различават от тези за българите, каза Донев. 
 
Бежанците ще могат да ползват всички услуги на бюрата по труда в страната, но няма да имат предимство при намирането на работа.
 
В наредбата е определен срок от една година като продължителност на споразумението за интеграция. През това време чужденецът трябва да си намери работа и да научи български език, да не нарушава законите, да уважава местните традиции. След това ще се направи оценка дали реално се е интегрирал в обществото.  
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?