ГЕРБ обвини управляващите в реваншизъм заради уволненията в администрацията

БСП и ДПС отговориха, че поправят “кадровите грешки“ и назначенията на “калинки“

Сн. БГНЕС

ГЕРБ обвини управляващите в реваншизъм заради предприетата от тях чистка в държавната администрация, което стана повод за разправии между депутатите, като от БСП и ДПС напомниха за назначенията по времето на кабинета “Борисов“, когато нарицателни са станали “калинките“.

“От ГЕРБ категорично осъждаме политическия реваншизъм и разправата със служителите в държавната администрация“, заяви в петък в декларация от парламентарната трибуна заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. Повод за декларацията е освобождаването на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов и шефовете на екоинспекции, басейновите дирекции и природните паркове.

 

"Незабавно призоваваме правителството и Народното събрание да спрат политическата репресия в страната. Парализирането на администрацията ще погуби бизнес климата в страната и ще отблъсне и чуждестранните инвеститори", заяви Цветанов.

 

От ГЕРБ виждат сериозен риск Агенцията за закрила на детето да се превърне в орган за саморазправа с българските граждани с активни позиции, след като БСП и "Атака" поискаха да бъдат санкционирани родителите, които идват на антиправителствените протести с децата си.

 

Цветанов заяви, че няма друг председател на агенцията освен Каменов, който да е получавал по-категорична подкрепа от родителските организации и самите деца.

 

“Когато беше назначен да работи в ДАЗД през ноември 2009 г., Калин Каменов нямаше нито един ден работа в системата на закрила на детето, беше работил единствено и само като електротехник“, заяви в отговор депутатът от БСП Христо Монов, който е бивш заместник-председател на агенцията. В отговор Каменов заяви, че средното му образование е хладилен техник и не се срамува от това, а освен това е юрист, работил е в системата на закрила на детето като доброволец и има различен поглед върху системата. "От 2000-та година работя с деца не в една и две институции – в Благоевград, Петрич, Враца, Видин, Гоце Делчев. Не се срамувам от това, че съм работил като електротехник, като разследващ журналист, работил съм в общинска администрация", посочи той. 

 

Монов атакува и политиката по извеждане на децата от институциите, която беше една от гордостите на предишното управление. Той каза че едно изведено дете в приемно семейство струва 250 хиляди лева на държавата. По думите му за тези пари то би могло да бъде доста добре отгледано до 20-та си година. “Целият процес по деинституционализация струва 220 млн. лева, а са изведени 2608 деца, разделете го и вижте какъв дълбок професионализъм“, заяви Монов. Той допълни, че политиката по закрила на детето не се ограничава само до деинституционализацията. По думите му бившите управляващи не са направили нищо за благосъстоянието на българските деца четири години.

 

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев заяви, че сегашното управление се опитва да поправи грешната кадрова политика на ГЕРБ в администрацията.

 

“Благодарение на вашето правителство беше въведен терминът "калинка" като символ на назначенията по партийна, шуробаджанашка и най-вече абсолютно некомпетентна линия. Заради вас се извършиха десетки експертизи на фалшиви дипломи, заради вашите партийни кадри по места бяха уволнени доказани специалисти“, посочи още Цонев.

 

“Вие сменихте всичко от заместник-министър до портиер в селско училище“, добави той.

 

Цонев припомни, че три седмици след идването на ГЕРБ на власт министърът на земеделието Мирослав Найденов дошъл в парламента и гордо докладвал, че е уволнил 28 директори на областни земеделски служби, и депутатите от тогавашното мнозинство “срутили залата от аплодисменти".

 

Цонев припомни, че по времето на ГЕРБ са били сменени и всички директори на областни дирекции на вътрешните работи до един, независимо от това кой е имал успехи и кой не. По думите му са били подменени и всички шефове на приходната администрация, на териториални и на регионални звена - хора, постигнали 34 процента данъчни приходи от БВП. “Заменихте ги с хора, които докараха данъчните приходи до 26 процента от БВП“, каза Цонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?