Уволнена за злоупотреби бивша шефка оглави Агенцията за закрила на детето

Ева Жечева твърди, че обвиненията срещу нея били несъстоятелни и е освободена в изпитателния срок

Ева Жечева, сн. БГНЕС

Кабинетът назначи в сряда Ева Жечева за директор на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) на мястото на досегашния шеф Калин Каменов.

Жечева вече е оглавявала агенцията в периода 2001-2002 година и е била уволнена от бившия социален министър Лидия Шулева заради открити при проверка злоупотреби - плащани прекалено високи наеми на работни помещения и купуването на скъпа техника за нуждите на агенцията.

В основата на отстраняването ѝ е наем на офис от 1000 кв. м, на бул. “Витоша“ за който агенцията плащала около 36 000 лева наем на месец на "Балкантурист" АД, собственост на бившата "Мултигруп".

Офисът бил нает, тъй като агенцията нямало къде другаде да се помещава, след като редица държавни ведомства не успели да ѝ осигурят подходяща сграда.

Жечева е била и депутат от СДС в 38-то Народно събрание. От седем години е част от екипа на националния омбудсман.

Самата Жечева каза пред журналисти в сряда, че е била освободена преди години “в рамките на шестмесечния изпитателен срок на държавен служител“. Тя заяви, че тогава в публичното пространство са били изречени обвинения, които “никой нямаше как да докаже, защото това беше несъстоятелно“. Тя посочи, че документите за избора на офис сградата са били изпратени до Сметната палата.

Като свои приоритети тя обяви издействане на по-високи помощи и социални придобивки.

Жечева заяви, че ще настоява пред всички институции месечните помощи за дете да бъдат обвързани с минималната заплата, за да могат да се подпомагат всички семейства в риск. Друго нейно искане е алтернативна възможност и подпомагане например с ваучери за родители, които не могат да запишат децата си в детските градини. Като друг приоритет тя посочи подпомагането на самотни родители.

“Не трябва никога повече да чувате, че е извън правомощията на агенцията е да вземе становище и да даде отговор по конкретен въпрос“, заяви Жечева.

Отстраненият от поста Каменов, който беше кандидат за депутат от листата на ГЕРБ и беше назначен в агенцията от бившата управляваща партия, коментира в сряда пред журналисти в парламента, че е “поредният политически уволнен“. “За мен е изключително притеснително, защото бях отстранен от длъжност без каквито и да е причини и разбрах за това от медиите“, посочи той.

Тъй като за сряда е било планирано изслушването му в парламентарната комисия за младежта и спорта във връзка с извеждането на деца от институциите, Каменов се обадил на председателя на комисията – депутатът от БСП Христо Монов.

Попитал го дали след като го отстраняват от поста трябва да присъства на изслушването и като какъв е поканен. “Той каза, че трябва да присъствам, независимо от това дали ще бъда председател или не, защото това, което ме чака, е прокуратурата и разследване", посочи Каменов.

“Сигурно съм допуснал грешки, имал съм пропуски, но е обиден начинът, по който един млад човек е изгонен от изпълнителната власт, притеснително е, че се отправят заплахи с прокуратура“, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България