ГЕРБ обявява имената в листите до 2 март. Щели да са "млади, знаещи и можещи"

ГЕРБ обявява имената в листите до 2 март. Щели да са "млади, знаещи и можещи"

Най-късно до 2 март всички имена в листите на ГЕРБ ще са известни, обяви в неделя социалният министър и областен координатор на ГЕРБ за Добрич Деница Сачева. Тя посочи, че за нейния район ще заложи на млади и знаещи хора.

"Това, от което имаме нужда е да имаме знаещи и можещи хора, които да могат да влязат веднага в час и да започнат да предлагат решения на проблемите. Лично аз съм се ръководела от това да са хора, които не са опетнени и за които не може да има съмнения за тяхната почтеност", заяви Сачева в предаването на БНР "Политически некоректно". В листата в Добрич имало лекари, ИТ специалисти, юристи и др. Само един от листата за града е и в момента депутат, посочи още тя.

Профилът на "младите, знаещи" и "можещите" е търсен не само за правенето на листата в област Добрич, но и за цялата страна. Сачева уточни, че областните координатори са получили ясни указания да търсят "хора, които могат и ще предоставят бързи решения".

Министърът подчерта, че реденето на листи не се случва еднолично, а е екипна дейност в ГЕРБ и мнението на областните координатори и на Изпълнителното бюро има значение.

"Лицата, които ще бъдат в листите, ще бъдат достатъчно ясна заявка за това каква промяна сме готови да наложим", категорична беше тя и потвърди, че очакването е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да води листа.

"Партията, която спечели изборите, най-нормално е да направи правителство и премиер да бъде лидерът ѝ. Това е принципът. Но какво ще се случи на 5, 6, 7 април... Решенията ще се вземат в дните след изборите".

Членовете на ГЕРБ "не биха приели" коалиция с ДПС

ДПС и БСП не се разглеждат като евентуални партньори в бъдещо управление, заяви Деница Сачева.

"От 2015 г. има взето решение ГЕРБ да се не коалира с БСП. Нашите членове и симпатизанти не биха приели коалиция с ДПС. Коалиционните ни партньори от това управление са допустими. Не виждам в момента с кого от новите (политически формации - б.р.) бихме могли да влизаме в коалиция. А и те самите също категорично отричат ГЕРБ като възможен коалиционен партньор".

По думите ѝ единствената причина вицепремиерът Томислав Дончев не е координатор по подготовката на изборите е това, че той ще бъде кандидат за народен представител.

Деница Сачева обясни, че няма законово изискване действащите министри да излизат в отпуска, ако са кандидати в предстоящата кампания, защото трябва да бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнителната власт.

"Аз ще бъда в отпуска в по-голямата част от кампанията, но за някои решения ще трябва да се върна, защото трябва да има непрекъсваемост на мерките 60:40, 80:20 и за други постановления на Министерския съвет", уточни тя.

Ревизия от бъдещ служебен кабинет не плаши ГЕРБ

Служебно правителство, което да ревизира управлението на ГЕРБ, не плаши управляващите:

"Не мисля, че създаваме след себе си каквито и да било факти за притеснение", подчерта Сачева.

"Представяте ли си, ако в момента имахме служебно правителство, как щяха да бъдат реализирани една голяма част от мерките, значителна част от които се реализират чрез законодателството", каза още министър Сачева и подчерта, че необходимостта от действащ парламент е бил основният ѝ аргумент, с който е защитавала смисъла от оставането на кабинета "Борисов 3" на власт въпреки активните протести през лятото, които настояваха за оставката на премиера:

"Това е и върховенството на закона - едно избрано правителство да завърши мандата си. ... Смятам, че мнението ми от лятото доказа правотата си в хода на законодателния процес и на мерките, които се взеха по-късно", уточни тя.

Джипката като фетиш

На въпрос дали се е возила в джипката на премиера Сачева посочи, че го е правила, но "това е фетиш, на който вие придавате значение, а ние в правителството не мислим, че това е нещо, което заслужава коментар. Това е похват, който не би трябвало да бъде укорим", каза тя.

В заключение Сачева добави, че премиерът не взема еднолични решения по отношение на мерките. "Ние се събираме всяка седмица, разговаряме и специално мерките за 24 лева и за 75:0 са предложения на Министерството на социалната политика. Включително и 50 лева за пенсионерите бяха въпрос на обща дискусия, на която присъствахме с министрите на финансите и здравеопазването, както и вицепремиерът Томислав Дончев. Напоследък дори всеки понеделник се събираме и коментираме мерките", каза тя.

Споделяне

Още от Избори 2021