ГЕРБ окончателно отряза СДС в София

Няма никаква възможност за възстановяване на преговорите със СДС -София за съвместно участие на местните избори в столицата чрез общи листи. Това заявиха в неделя пред Mediapool източници от партията на Бойко Борисов.

Оттам допълниха, че има шанс за коалиция между ГЕРБ, СДС и евентуално десни партии в Столичния общински съвет след изборите. За да стане това, обаче, СДС трябва да подкрепи кметската кандидатура на Бойко Борисов, но да се откаже от общи листи с ГЕРБ за общински съветници и районни кметове.

Няма как да обясним на хората си ултимативните условия на националното ръководство на СДС за оттегляне на наши кметски кандидатури в полза на техни “успешни кметове”, посочиха от централата на ГЕРБ. Освен това там са обидени от твърденията на синия лидер Пламен Юруков, че партията на Бойко Борисов била “милиционерска”.

Въпреки че ГЕРБ отхвърли “ултиматума” на СДС, в петък Юруков заяви, че шансовете за подкрепа на Борисов остават същите. Той отрече да е настоявал пред столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ местата в общата общинска листа да са 50:50. Според него СДС не е отправял “ултиматум”, това било въпрос на терминология и хората, идващи от охранителния бизнес, така тълкуват нормални условия за сключване на споразумение. В петък представители на СДС – София начело с председателя им Борислав Бориславов отидоха да се срещнат с Бойко Борисов, но той ги отпрати и разговор не е имало.

Тази развръзка катализира напрежението между националното и столичното ръководство на СДС. Бориславов заяви, че решението на НИС на СДС да се поставят почти неизпълними условия на ГЕРБ е нелогично. По думите му най-добрият вариант бил съвместно явяване с ГЕРБ в София. Бориславов прогнозира, че Борисов ще бъде избран отново за кмет, но партията му няма да има мнозинство в общинския съвет и ще му бъде трудно без съюзници.

Борислав Бориславов допълни, че сините ще продължат разговорите с ДСБ, въпреки че оттам е поставено условие да бъде оттеглен третия в листата на СДС за столицата Стефан Иванов.

Междувременно лидерът на СДС Пламен Юруков заяви, че ще кани на разговор Бойко Борисов.

Юруков заяви още, че партията му стои зад успешните си кметове, включително Иван Чомаков в Пловдив. Самият Чомаков обаче реши да се откаже от битката за трети мандат, след като близкият до него и до президента Първанов бизнесмен Георги Гергов, собственик на Пловдивския панаир, изрази желание да се кандидатира за кмет.

Градският лидер на СДС Николай Караиванов потвърди информацията за отказа на Чомаков, но отхвърли възможността десните в Пловдив да подкрепят Гергов. Местната организация на СДС смята да издигне Караиванов, окончателното решение ще бъде взето на 1 септември. В Пловдив вече е обявена кандидатурата на Славчо Атанасов, подкрепен от ВМРО, ГЕРБ и ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България