ГЕРБ отхвърли твърденията на БСП, че бюджетът на НОИ "ще гръмне" през май

ГЕРБ отхвърли твърденията на БСП, че бюджетът на НОИ "ще гръмне" през май
По изчисления на левицата всеки месец над 30 000 души остават без работа, съобщиха в четвъртък на пресконференция в парламента депутати от ПГ на Коалиция за България. В отговор ГЕРБ обвини бившите управляващи от БСП, че си "играят със страховете на хората" и това се е превърнало тяхна "политическа практика“.

"По наши данни броят на безработните за януари надхвърля 368 000 души“, каза депутатът от левицата Драгомир Стойнев. По думите му това означава, че безработицата за януари ще бъде около 10 процента.

Прогнозите му са, че нарастването ѝ всеки месец ще е с 0.7 процента.

Всеки месец над 30 000 души остават без работа и за безработните няма достатъчно финансови средства за обезщетение и за квалификация и преквалификация, посочи Стойнев, който беше икономически съветник в предишното правителство, оглавявано от Сергей Станишев.

Според Стойнев до май бюджетът на НОИ "ще гръмне". Той посочи, че в "бюрата по труда има натиск върху служителите да не регистрират безработните, за да не се надхвърля желания от правителството праг от 11.4 пункта средногодишна безработица“.

Светлана Ангелова от ГЕРБ отхвърли тези твърдения и обясни, че в бюджета на НОИ за тази година заложените средства за обезщетения са достатъчни и те са разчетени на прогнозно ниво за безработица от 10-11 сто. Парите ще стигнат и ако процентът се окаже по-висок.

Ангелова допълни, че през март ще стартират две програми за заетост - "Развитие" и "Отново на работа", които ще бъдат финансирани от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Тя каза, че програмите ще започнат със закъснение, защото предишните управляващи са забавили процедурите.

От ГЕРБ заявиха, че няма да се допусне хората, останали без работа, да не бъдат регистрирани в бюрата по труда.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?