Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ с нови акценти: образование, доброволна военна служба, ръст на заплатите

Борисов плътно се престрои зад Слави и предупреди да не му приписват срива на КТБ

13 коментара
ГЕРБ с нови акценти: образование, доброволна военна служба, ръст на заплатите

Образование, сигурност и справедливост са трите първостепенни акцента в програмата, с която ГЕРБ на отива на предсрочните парламентарни избори. Партията се ангажира при следващ управленски мандат да повиши минималната работна заплата от сегашните 460 лв. на 650 лв., а средната – от сегашните 954 лв. на 1500 лв. Предвижда се също доброволна военна служба и санкции за ромските семейства, чиито деца не ходят на училище.

"Каквото обещаем, става. Не можем да си позволим да не го направим", заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в петък при представянето на акцентите от предизборната програма. В пресконференцията участваха бивши министри и депутати на ГЕРБ, столичният кмет Йорданка Фандъкова и др. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е във Вашингтон, не бе на събитието.

Времето на толерантността приключи

Искам да кажа на моите опоненти – времето на моята толерантност приключи, обяви Борисов.

Той за пореден път се опита да разграничи своите две правителства в грабежа "КТБ", изтъквайки, че когато банката формално се срина през 2014 г., партията му е била в опозиция.

Да видим какво ще изкарат, каза той по повод настоящата ревизия на управлението му, извършвана от служебния кабинет. "Много добре знам, че това, което правят сега, е страна в предизборната кампания. Всяко едно изречение, което спестява чудовищните манипулации и кражби, се опитват върху нашето име да го насложат. Тези, които разбиха КТБ, не могат да го припишат на нас. Не могат да го припишат на нас, ние бяхме в опозиция. Надявам се много скоро вече да има обвинителен акт по КТБ", коментира Борисов. По думите му фалшивите новини, които се правят и манипулират, няма да се оставят вече без отговор.

Подкрепа за ултиматума на Слави Трифонов

Друго важно послание на ГЕРБ е плътното престрояване зад каузата на шоумена Слави Трифонов, който пък действа в тандем с главния прокурор за цялостна промяна на избирателната система, без право на корекции от страна на парламента.

Борисов заяви, че ако съдът се произнесе, че референдумът за избирателната система е задължителен, то следващият парламент трябва само да въведе мажоритарните избори и да се разпусне. Такъв ултиматум към следващия парламент отправи тази седмица Слави Трифонов.

На Борисов най-важно му е образованието, макар да мечтаел да марширува по плаца

"С армия не можем да учудим никой, има държави с огромни армии, но пък можем да имаме високо образовани хора", обобщи Борисов новите си виждания, въпреки че малко по-късно призна, че детската му мечта била "да марширува по плаца".

ГЕРБ обещава двойно увеличение на учителските заплати, издигайки мотото "Високи заплати – добро образование". "Поемаме ангажимент да не се закриват училища заради неправилната формула, която съществува в момента“, каза Йорданка Фандъкова, която представи приоритетите в образованието.

Програмата на ГЕРБ ще е подчинена на принципа "всички на училище". Финансирането на училищата няма да зависи само от броя на децата.

Затягат се мерките срещу ромите, чиито деца не ходят на училище. Семействата, чиито деца не тръгнат на училище още от предучилищна, няма да получават социални помощи. След като обяви мерките, които ще се прилагат спрямо ромите, тя погледна към репортерите и допълни: "Наистина“.

Ако има следващо правителство на ГЕРБ, то ще осигури повече интерактивни дъски и технологии; ще бъде засилена и програмата за подпомагане на млади учени.

В училищата ще се увеличат и психолозите с цел намаляване на агресията, ще се увеличи и спортът в училище. Във висшето образование пък ще се осигури повече прием на специалисти – инженери и IT специалисти.

Доброволна военна служба и военно обучение в училищата и университетите

Другият важен приоритет на ГЕРБ е "справедливост и сигурност".

Бившият вицепремиер Томислав Дончев обяви, че усилването на отбранителните способности на България е върхов приоритет.

ГЕРБ ще работи за създаване на доброволна военна служба. Според проучванията на ГЕРБ много младежи и девойки са склонни да получат военно обучение и да бъдат зачислени в резерва. Дончев каза, че ще има и военно обучение в училищата и университетите – предложение, което много би импонирало на досегашните партньори на ГЕРБ в управлението от Патриотичния фронт.

Антикорупционните мерки

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева анонсира "тотална промяна в правосъдието", но не бяха лансирани нови политики, различни от сегашните.

Както е известно, ГЕРБ не пожела въвеждане на независима прокуратура по румънски модел за разследване на корупцията по върховете на властта.

За сметка на това предлага депутатите да нямат имунитет – идея, която вероятно ще срещне силна обществена подкрепа, но е твърде опасна от гледна точка на възможността за прокурорски натиск срещу неудобни политици. Рискът от подобно развитие е напълно реална, като се има предвид практиката на главния прокурор да стартира шумни разследвания срещу политици, които приключват без внасяне на обвинение или пък с оневиняване на разследваните.

Ще създадем единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, обеща още Захариева, говорейки вероятно за органа, предвиден в спорния антикорупционен закон "Кунева", който така и не бе гласуван от 43-то НС.

Ще направим сериозна проверка на доходите на лицата по високите етажи. Независимо дали има повдигнато обвинение срещу тях, имуществото им ще бъде отнето. Всеки трябва да може да докаже произхода на своите доходи, продължи Екатерина Захариева.

Тя се ангажира и с промени в процесуалните закони, за които настоява главният прокурор. Ще бъде премахнат безкрайният формализъм, в нашия процес - на първо място еднократно връщане на делата, посочи тя.

Захариева окачестви електронното правосъдие като една от най-силните антикорупционни мерки, тъй като всеки ще може да проследява хода да дадено дело.

Другият ангажимент е за тримесечни отчети на главния прокурор пред парламента, както и номинирането на членове на ВСС да става след консултации с професионалните общности.

Ще въведем единен държавен изпит за всички юридически факултети“, допълни Захариева.

Растящи доходи при съхраняване на финансовата стабилност

На фона на развихрените социални обещания на БСП във всички посоки, съчетани със заявка за държавно субсидиране на производители и рестарт на провалени руски енергийни проекти, програмата на досегашната управляваща партия предлага надграждане при наличните възможности на бюджета и икономиката.

На нас не ни е позволено да обещаваме неща, които не можем да изпълняваме. Не можем да ви храним с информация, която обещава бомбастични неща, каза Борисов. При следващ управленски мандат ГЕРБ обеща ръст на минималната и средната работна заплата, икономически растеж и запазване на плоския данък.

Икономическата и финансовата стабилност са важни, колкото и клиширано да звучи това, каза бившият финансов министър Владислав Горанов. Той обеща плащанията в брой да бъдат редуцирани.

Горанов каза, че доходите ще продължават да растат. Според него за управленски мандат на ГЕРБ минималната работна заплата може да стане 650 лв., а средната 1500 лв. В момента средната заплата е 954 лв. БВП пък щял да стане 120 млрд.

Ограничаване на бюрокрацията и капиталов пазар

ГЕРБ обеща мерки за премахване на бюрокрацията. "Целта ни е да прехвърлим тежестта от бюрокрацията върху администрацията, а не върху гражданите и бизнеса", каза бившият депутат и икономически министър Делян Добрев.

"Идентифицирали сме 3 предизвикателства пред икономическия растеж. Първото е бюрокрацията, която задушава бизнеса. Второто е повече инвестиции в предприятия. Третото е липсата на капиталов пазар", каза той.

"Проблемът с бюрокрацията ескалира в последните десетина години, защото самата администрация се храни с бюрокрация. Законът ще забранява на администрацията да искат от гражданите документи, издадени от други администрации“, обясни Добрев. По думите му идеята е заявление за каквото и да е ще се подава само в една определена институция, а тази институция да събира останалите документи от другите институции, без да ангажира гражданите, "да им губи времето и да им къса нервите".

"Чиновникът вече по електронен път ще събира информация. Какво се случва, ако не я събере или има забележка? В 7-дневен срок този чиновник ще информира гражданина, че трябва да си направи необходимото. Това работи по един перфектен начин. Имаме електронна агенция, маса европейски програми, така че там, където не са събирани европейските системи, по-добре да го направим сега“, обобщи обещанията Борисов.

Същата смела реформа трябва да бъде направена и в здравеопазването чрез демонополизация на НЗОК, твърдят от партията.

АЕЦ "Белене" – с частен инвеститор, магистрали и газов хъб

Бившият вицепремиер Томислав Дончев заяви, че трябва да продължат проучванията за газ в Черно море и да се изгради нова газова структура. Според него в енергетиката трябва да се ограничи изграждането на нови, недоказани скъпи енергийни мощности и да се акцентира върху енергийната ефективност.

ГЕРБ допуска АЕЦ "Белене" да бъде изградена, но само с частни инвестиции.

Дончев говори и за възможност за "тунелно преминаване на Стара планина поне на едно място".

Приоритет ще бъде довършването на магистралите "Хемус", "Струма", "Черно море".

Борисов: Знам колко струва да кажат, че си готин

В края на представянето Борисов заяви, че ГЕРБ няма да обещава бомбастични неща, а само такива, които са изпълними. "Днес на пазара се продават стоки менте. Необходим ни е серум срещу сладката отрова на популизма", допълни Томислав Дончев.

В началото на пресконференцията Борисов напомни лошото наследство на Тройната коалиция и как партията му е заварила "овехтели градове и инфраструктура". "Ако всяко правителство беше правило по една магистрала, нямаше да се налага да правим по 6 наведнъж“, каза бившият премиер.

"2.5 млрд. живи пари изплатихме тази година на американските и руските централи“, посочи Борисов. "Ако бяха дадени за заплати на учители, какъв щеше да е икономическият растеж на България през 2016", попита той.

Връщайки се към първия си мандат през 2009 г., Борисов каза, че приоритетът тогава са били грабежите и поръчковите убийства, за които са положени достатъчни усилия.

Помолен да коментира последното социологическо проучване на "Галъп", според което БСП води макар и малко пред ГЕРБ, Борисов заяви: "Знам цената да те посочат колко си готин. Предлагали са ми я и не съм я приел. Няма обаче да я кажа, защото съм дискретен".

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. тонитов
  #13

  Ряпа да яде програмата им! На БСП-то е "уникална", направо сме в рая, но буквално!А колко е мазна Нинова,но за направеното им, нито дума! Като няма, ще се лъже нагло и оплюва. Иначе как и тя ще ни обира?

 2. анита хегерланд
  #12

  Колко мандата ще управлява ГЕРБ с тази амбициозна програма?! Може би искат от нас търпение?!

 3. Антон
  #11

  Много хубава програма! Ясна, стегната, с чудесно подбрани акценти от Тезисите на др. Живков, Зелената книга на г-н Кадафи и най-доброто от Напътствията на др. Ким Чен-ун! Поради високото ниво на коментарите под мен, не мога да отбележа, че г-н Борисов е великолепно проsт човек.

 4. Няма ли някой да обясни на майстора на оставките, че половината от хората гласуваха за Радев, защото той беше казал, че не спечели ли Цецка, той си подава оставката ??? По популизъм и безочие надминаха всички другарите от вторият ешалон на БКП, пребоядисали се в „Граждани за европейско развитие на България“

 5. Vidco91
  #9

  Настръхват ми косите като си помисля, че може отново да позволим на тази нахална мутра и гавазите му всекидневно да ни баламосват по възможно най-просташкия маниер! Какво безочие, обещават ни отново "тотална промяна" в правосъдието при положение, че именно те буквално смачкаха съдебната реформа. Какви са тези незаконни конфискации, с които ни баламосва Захариева? И кому са нужни валшивите отчети на главния прокурор, когато и гаргите разбраха, че Цацаров обслужва мафията. Независими проверки може

 6. т€еритория на Мики Маус
  #8

  Ох, труден избор! Корнелия-бившата седесарка, или Бойко-членувал в БКП! Ако си истниски дЕсно мислещ, ще трябва да предпочетеш БКП-то и пазвантина на Живков! Наслука, дЕсни избирателю! Пътят за Вашингтон и Брюксел минава през Банкя и Правец! А пътят за €вро зоната се отвори с фалита(и разграбването)на КТБ!

 7. Дядо ми Петър
  #7

  "Борисов плътно се престрои зад Слави" Защото ОТ ЕДНА КОПАНЯ ЛОЧАТ.

 8. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #6

  Има ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ От 25 октомври 2015 г. , който със сигурност бе обявен за задължителен - ЗА ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНe! Дупутатите го приеха , направиха закон и накрая написаха: АМА ДРУГ ПЪТ! Първо това да заработи за всички българи от Папуа Нова Гвинея до с.Горно Уйново.

 9. Коментарът е изтрит в 15:29 на 3 февруари 2017 от автора.
  #5
 10. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #4

  ..."Независимо дали има повдигнато обвинение срещу тях, имуществото им ще бъде отнето...." Не съм юрист-сигурно някой юрист ще анализира това ПРИКАЗНО ОБЕЩАНИЕ! Не виждам как без съд можеш да конфискуваш. И НАП и Комисията за отнема на имущество ,чакат делата!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам