ГЕРБ внесе вота на недоверие за фискалната политика на кабинета

Минута преди крайния срок, точно в 17.59 часа в четвъртък ГЕРБ внесе поредния вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", който този път е за провал в областта на фискалната политика.

 

Подписи под мотивите са положили председателят на партията Бойко Борисов, Цецка Цачева, Менда Стоянова и останалите народни представители.

 

Те посочват, че желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи, доведе до безотговорно планиране на приходната част на бюджета, и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива.

 

"Фактите по отношение на постъпленията в бюджета са изключително тревожни. Независимо, че многократно алармирахме, че в бюджета се залагат изключително надценени приходи, само и само да се гарантира ресурс за предизборни и непрозрачни харчове, в бюджета за 2014г. са заложени близо 2 млрд. повече приходи от данъци и осигурителни вноски спрямо постъпилите за 2013г. От официалните данни, публикувани от Министерството на финансите, за първите четири месеца на годината приходите по консолидираната фискална програма изостават значително от заложените по план. Спрямо същия период на 2013г. данъчните приходи нарастват едва със 123 млн.лв. като по отношение на приходите от ДДС и акцизи постъпленията са под нивата на 2013г.", се посочва в мотивите на ГЕРБ.

 

Според партията негативните тенденции се засилват допълнително и от обстоятелството, че към края на април е приключила данъчната кампания по отношение на преките данъци от една страна, а от друга страна промените в данъчното законодателство от края на 2012 г. предвидиха изместване на част от постъпленията за 2013г. в началото на 2014г“, се посочва в мотивите към вота на недоверие.

 

ГЕРБ са не по-малко притеснителни са и тенденциите в разходната част на бюджета.

 

"Освен преките ефекти върху фиска не са за пренебрегване процесите в енергетиката и железниците, като и двата сектора са последователно тласкани към фалит и допълнително задлъжняване на държавата чрез нейните структуроопределящи дружества. Не са за пренебрегване и проблемите в системата на сектор здравеопазване. Традицията на БСП и ДПС да "усвоява“, а не да управлява по прозрачен и законосъобразен начин безвъзмездно предоставените средства от Европейския съюз предреши спирането от страна на Европейската комисия на средства по Оперативната програма "Околна среда”, Оперативна програма "Регионално развитие”, като подобни действия се очакват и за програмите "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” и Програмата за развитие на селските райони“, пише още в мотивите.

Изводът е, че популизмът на правителството, обусловен от липсата на доверие към него, е пагубен за публичните финанси и цялостното икономическо състояние на страната.

 

Искането на оставка заради фискалната политика ще е петото, което депутатите от ГЕРБ внасят срещу кабинета "Орешарски" и постъпва седмица след като правителството оцеля при четвъртия вот на недоверие.

 

Внасянето на вота става в деня, когато лидерът на ДПС обяви, че партията му предпочита предсрочни избори до края на годината. От разговорите в близките дни между ДПС и водещата партия в управлението БСП ще се разбере колко време ще продължи животът на кабинета "Орешарски". Още преди гласуването на вота на недоверие миналата седмица, Лютви Местан каза, че не този вот ще реши съдбата на управлението.

Споделяне

Още по темата

Още от България