Орешарски без коментар за оставка, министрите му смирено чакат

Петър Чобанов е за "достоен изход от властта със стабилни финанси", Йовчев вижда неизчерпан ресурс на кабинета

Лютви Местан и  Пламен Орешарски. Сн. БГНЕС

Министър-председателят Пламен Орешарски отказа да коментира изказването на лидера на ДПС Лютви Местан относно прогнозата му за провеждане на парламентарни избори до края на годината.


Премиерът се срещна в четвъртък с новоизбраните 17 български евродепутати.

В изказването си пред тях той нито веднъж не засегна темата за предстоящи парламентарни избори, а на излизане от залата избегна въпросите на журналистите.

 

Местан обяви "предпочитанието" на ДПС за предсрочни избори през ноември или декември след среща с министър -председателя Орешарски, за когото каза, че проявявал "политическа зрялост", мерило за която е "не как влизаш във властта, а как излизаш от нея".

 

Чобанов: Нямаме друг избор, освен да оставим страната стабилна

 

Финансовият министър Петър Чобанов не се скри от репоретрески въпроси, зададени му след участието му в заседание на бюджетната комисия в парламента.

 

"На пресконференцията на ДПС днес бе заявено, че независимо кога ще бъдат предсрочните избори, това, за което ще настоява ДПС, е за достоен изход от властта и да оставим страната със стабилни публични финанси. Аз също ще настоявам за това", заяви Чобанов.

Преди това бюджетната комисия одобри проекта за ратификация на споразумението за емитиране на близо 1.5 млрд. евро на външните пазари с гласовете на БСП, ДПС и "Атака". Депутатите от ГЕРБ не присъстваха. Те не одобряват емитирането на нов заем. Самото обсъждане бе в сряда, но до одобряването на проекта не се стигна поради разногласията между опозицията и управляващите.

"Независимо от очерталите се предсрочни избори, ние продължаваме да стоим стабилно на международните пазари", отговори Чобанов на въпрос дали има притеснения относно облигационната емисия предвид възможността да има избори.

"Ние нямаме друг избор, освен да оставим страната стабилна, а това условие изисква да продължим по пътя, по който сме поели с фискалната политика", заяви министърът.

Петър Чобанов отбеляза, че в бюджета има предвидени буфери в разходната част, страната била фискално стабилна, а рисковете са управляеми. Министърът посочи, че двата конвергентни доклада на ЕК и на Европейската централна банка нареждат България в много добра позиция по повечето измервани показатели - дългосрочни лихви, бюджетен дефицит, равнище на държавен дълг.

Бюджетната процедура за следващата година е в ход, каза Чобанов. При хипотеза за избори до края на годината следващото правителство е в правото си да приложи каквато реши бюджетна политика, но ще има подготовка в това отношение от сегашното правителство, добави той.

Местан отбеляза преди това, че няма драма, ако не бъде приет бюджет за следващата година, защото по закон в първите месеци от следващата година ще може да се работи с една дванайсета част от сегашния бюджет месечно, докато се приеме новият бюджет.

Според министър Чобанов изпълнението на приходите се подобрявало, а следващите тримесечия ще носят все по-високи приходи, защото сегашната дефлация постепенно ще се преминава към инфлация. Това ще се дължи на вътрешното търсене, което се ускорявало, според данните на НСИ. В подкрепа министърът посочи и данни на статистиката: потреблението расте с близо 4 процента, а вътрешните инвестиции - с 4.6 процента. Износът леко забавя своя растеж, като за това оказва влияние и работата на дирекция "Фискален контрол" за залавянето на фиктивния износ.

По публичната инвестиционна програма на правителството, в която в бюджета за тази година има отделени около 500 млн. лв., има стартирали над 100 проекта, посочи още министър Чобанов.

По отношение на спрените пари по оперативните програми министърът коментира, че това се отразява негативно на бюджета и изрази надежда проблемите по-бързо да бъдат отстранени.

 

Йовчев: Правителството има "експертен ресурс" да продължи

 

Следващото правителство едва ли ще е по-стабилно, а експертният ресурс на сегашното не е изчерпан, коментира вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев от Люксембург, където участва в заседанието на Съвета по вътрешни работи в ЕС. Йовчев лобира за скорошно решение за шенгенското членство на България. Там го завари и новината, че ДПС би предпочело предсрочни избори до края на година.

Въпреки "наличието на експертен ресурс" в правителството, Йовчев все пак не изключи напълно опцията за предсрочни избори.

"Винаги има алтернатива. Никое правителство не е единствено възможно. Ресурсът на кабинета, от гледна точка на експертния потенциал и на възможностите, които може да направи, и на програмата, която предстои да реализира, не са изчерпани", каза вътрешния министър, цитиран от БНР.

Според Йовчев, ако политическата обстановка се е променила и не отразява обществените нагласи, а парламентът не може да функционира нормално и правителството няма достатъчно подкрепа, то трябва да се води диалог за предсрочни избори.

"Допускам, че следващият парламент и следващото правителство няма да работи в комфортна среда. Все още политическата система не е достатъчно стабилна и наистина трябва да се търси ново равновесно състояние, в което може да се получи стабилно управление и стабилни процеси за страната и за гражданите на България", каза още Йовчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България