Реформаторите: ДПС е мафия и се опитва да се намести вдясно

Иван Иванов, Георги Ганев, Радан Кънев и Димитър Бечев от Реформаторския блок

Реформаторският блок определи в четвъртък разграничението на ДПС от левицата като "опит на мафията да се препозиционира преди едни предсрочни парламентарни избори. Говорителят на реформаторите Радан Кънев заяви, че се виждат много ясни заявки за коалиция между ГЕРБ и ДПС, както и между "България без цензура" и БСП.

"Има изобилие от данни, и то двустранни в тази посока, че ДПС и ГЕРБ могат да направят коалиция. Сигнали се подават системно и от двете страни. Това е огромен риск за България и всеки български гражданин. Няма никакво съмнение също, че "България без цензура" е поредният продукт на мафията - неин опит да се позиционира в политическата власт, този път много пряко. И двете възможни коалиции са еднакво опасни за България", коментира Кънев.

Той допълни, че нито ББЦ, нито ДПС са вариант за партньори на Реформаторския блок. "ДПС и ББЦ не могат да бъдат вариант за нас, както и за всеки, който държи за приличието и законността в политиката. Нашата цел е ДПС и ББЦ да не бъдат балансьори. Това зависи от нашия успех на изборите", допълни Кънев.

Той заяви още, че единственото правилно решение за България е сформирането на дясноцентристко реформаторско правителство.

"Има опит на мафията в лицето на ДПС да се позиционира вдясно. Нещо, което ние никога няма да допуснем, но не знаем какъв ще е отговорът на ГЕРБ. ДПС не може да бъде наш партньор. Тя е в основата на огромна част от проблемите, които доведоха до свалянето на това правителство", каза Кънев.

В отговор на въпрос за отношението на реформаторите към ГЕРБ, той каза, че предстоят избори, а ГЕРБ са конкуренти.

Оценката на РБ е, че сега топката е в президентската институция. Радан Кънев припомни, че дясната коалиция вече е поискала свикване на Консултативен съвет по национална сигурност при президента, който да обсъди бюджетната и икономическа криза в страната. Според реформаторите КСНС може да се използва, за да се внесе спокойствие при прекратяване на мандата на настоящия парламент и за провеждане на предсрочни избори.

"Нашият изборен успех и нашите разкрития са основната причина за падането на кабинета Орешарски, на което сме свидетели днес", допълни още Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?