ГЕРБ взе идеята на БСП за анкетна комисия за картел при горивата

ГЕРБ взе идеята на БСП за анкетна комисия за картел при горивата

Управляващата партия ГЕРБ ще инициира създаването на анкетни комисии в парламента за разследване на картела при горивата и за злоупотреби в мини "Бобов дол". Това стана ясно от думите на заместник-председателя на ГЕРБ в парламента Цвета Караянчева в сряда.

Намерението за анкетна комисия за мини "Бобов дол" бе заявено миналата седмица по време на извънредно заседание на енергийната комисия в Народното събрание, свикано заради стачката в рудник "Бабино". Там три дни миньорите останаха в забоите, докато работодателят им плати останалата част от августовската заплата и  пое ангажимент за издължаване на останалите трудови възнаграждения и ваучери за храна.

Намерението да се предложи на парламента анкетна комисия за картела при горивата обаче бе обявено преди ден от лидера на БСП Корнелия Нинова в хода на дискусията за създаването на нова анкетна комисия за злоупотребите по проекта за строеж на АЕЦ "Белене". Нинова предложи, вместо да се прелива от пусто в празно по ядрения проект за трети път, да се създаде комисия за сивата икономика и картела на пазара на горивата. Тогава от ГЕРБ я репликираха, че си има Комисия за защита на конкуренцията за целта и припомниха, че антимопонолният орган е предявил обвинения за картел срещу шест вериги бензиностанции.

Искането на БСП е подписано от 80 депутати от БСП, ДПС, АБВ, "Атака", Патриотичния фронт, БДЦ, както и от независими, но от думите на Караянчева стана ясно, че представители на  нейната партия не са били поканени да се включат в подписката.

"Каним всички политически сили да се присъединят към формираната от нас временна комисия за разследване на картелите", каза тя.  "Искам най-отговорно да заявя, че нито един от БСП не е дошъл при нас да ни покани да се подпишем в тази подписка, добави Караянчева. Според нея за пореден път БСП се опитват да вземат определена инициатива, за да могат предизборно да я използват и да очернят присъствието на ГЕРБ и инициативите ѝ.

"След промяната на състава на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по разследването на картелите нещата вече имат своя позиция и линия, и има развитие", каза още Караянчева. Преди седмица КЗК съобщи, че има убедителни доказателства за картел между шест от основните вериги бензиностанции - "Шел", "Еко", OMV, "Петрол", "Нис петрол" и "Лукойл България", и до месеци ще наложи глоби.

Управляващата партия събира подписи и за друга анкетна комисия, която да разследва историята около концесията на мина "Бобов дол", където миньори стачкуваха заради неизплатени заплати. За това съобщи най-младият депутат в парламента Георг Георгиев. Той припомни, че концесията е дадена по времето, когато лидерът на БСП Корнелия Нинова беше в ръководството на Министерството на икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?