Герджиков: Опозицията ще е виновна, ако ЕС ни забави заради съдебната реформа

Възможно е България да не стане член на ЕС през 2007 година, ако кабинетът не успее да прокара поправките в НПК, свързани с прехвърлянето на 95% от делата на следствието към дознателския апарат в МВР. Вината за забавянето обаче щяла да е на опозицията, която оказва сериозен отпор на правителствения проект, посочи председателят на парламента Огнян Герджиков в предаването "Студио България" на радио Нова Европа.

В отговор на въпрос дали теоретично е възможно България да не бъде приета в ЕС, ако вторите поправки в конституцията не бъдат приети от НС, Герджиков отговори: "Ако вторите поправки не минат през парламента, теоретично е възможно да не станем членове на съюза. Макар че не ми се иска да вярвам, че има такава опасност, трябва да призная, че е надвиснал известен облак, който ми се иска да се разсее."

Управляващите, които отказаха да свикат Велико Народно събрание, за да прехвърлят следствието от съдебната към изпълнителната власт с поправка в основния закон, се готвят в този парламент да допишат само, че следствието работи по дела от общ характер, определени със закон. Опозицията контрира, че това не узаконява полицейското дознание, което изобщо не фигурира в конституцията като орган за разследване, нито пък решава проблема с дублирането на функции. Изтъкнато бе също, че дознателите не са в състояние да водят качествено разследване и в Брюксел също са констатирали това.

Герджиков посочи опозицията като основен виновник, ако се стигне до забавянето ни за ЕС. И от дясно, и то ляво разкритикуваха правителствения проект за промени в НПК, с които основна част от делата ще се разследват от дознателите в МВР, а следствието ще бъде оставено без работа. Опозицията посочи, че с тази механична промяна управляващите заблуждават ЕС, че правят съдебна реформа и ще затлачат още повече досъдебната фаза, заради която Брюксел ни притиска.

"Това поведение на опозицията е обезпокоително, защото може да доведе до забавяне на процеса на подписване на предприсъединителния договор с ЕС и всички политически сили трябва да си дадат сметка за отговорността, която носят, защото сегашното поколение няма да ни прости , ако в началото на 2007г. пропуснем шанса да станем членове на ЕС и отложим влизането ни в съюза примерно с една година", предупреди шефът на парламента.

Оправдавайки предварително евентуалния провал на поправките в НПК, Герджиков пропусна факта, че дори и коалиционният партньор на управляващите ДПС, както и обичайните спасители на кворума от "Новото време", също имат сериозни критики по проекта за промени в НПК и дори са категорични, че няма да отстъпят между първо и второ четене и ще настояват изрично в проекта на МС да се запише, че тежките и сложни дела трябва да останат за следователите.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?