"Гергьовден" и БСП атакуват в съда назначения от кмета борд на "Софийски имоти"

Част от дясната коалиция в София се съюзи с БСП срещу кмета Стефан Софиянски във връзка с назначения от него Съвет на директорите на общинската фирма "Софийски имоти".

Лидерът на "Гергьовден" Любен Дилов - син заяви пред Mediapool, че назначаването на борда е станало през главата на председателския съвет на Столичния общински съвет (СОС). Затова той и ръководителят на социалистите в СОС Божидар Димитров са сезирали Софийския градски съд, че кметът е нарушил процедурата при назначаването на новия борд на "Софийски имоти".

Поредният скандал избухва десетина дни след поредната помирителна сбирка между трите сили в дясната столична коалиция - СДС, ССД и "Гергьовден-БЗНС - НС - ДП", когато кметът Софиянски, който е и лидер на ССД склони да се продаде Общинска банка и да приеме за изпълнение програмите на другите две партии.

Председателският съвет не е одобрил борда

При назначаването на борда на "Софийски имоти" Софиянски не е съгласувал с председателския съвет документите за борда, внесени за регистрация във фирменото отделение на съда.

Според решение на СОС от 12 февруари 2004 г. освобождаването и назначаването на управителни органи на общински дружества се извършва от кмета Софиянски, но след съгласуване с председателския съвет. В случая със "Софийски имоти" процедурата не е спазена.

Човекът на Дилов нямал ЕГН

Това потвърди пред Mediapool и шефът на столичните общинари и зам.-председател на СДС Владимир Кисьов. Според него Софиянски е издал заповед само за имената в борда, които са подадени от СДС и СДС. "Този от Гергьовден не е имал ЕГН", информира Кисьов, но запознати подозират използването на формален повод, за да се отстрани човекът на гергьовденци.

Преди две седмици стана ясно, че в документацията, внесена в съда от представителя на ССД в "Софийски имоти" Даниела Цанова, липсва и предложеният от коалицията "Гергьовден-БЗНС-НС-ДП" Венцислав Николаев, а на негово място кметът е назначил един от старите членове на борда - Милен Минчев. Минчев е член на СДС и председател на низовата организация "Витоша". Председателският съвет в общината не знаеше за тази промяна.

На въпрос било ли е необходимо на председателски съвет да се обсъжда това име, при положение че е старо, Кисьов не отрече, че по правилник трябва да се обсъжда, но не е обсъждано. "Трябва да се направи нормална процедура за смяната на съвета на директорите", каза той и повтори тезата си, че СДС е за паритетно участие в управлението.

Кисьов каза още, че няма регистриран Съвет на директорите и че той лично не е подписвал документ, че бордът е съгласуван.

Документите за регистрацията на новия борд бяха внесени в съда след скандал в общината заради отказа на Стефан Софиянски да назначи предложения от БСП Тодор Константинов. Мотивите на кмета бяха, че по времето на Виденов като областен управител Константинов е работил против интересите на столичани. От БСП обвиниха Софиянски, че еднолично диктува правилата, но Владимир Кисьов заяви, че и за СДС тази кандидатура е неприемлива. Той призова социалистите да излъчат друг кандидат и обеща да бъде спазен паритетният принцип на представителство в скандалната фирма.

Според експерти, запознати с проблемите на столичното управление, няма ясни, категорични и регламентирани правила как точно да става назначаването на бордовете. Все по-упорито се чуват мнения, че бордовете трябва да бъдат избирани от Общинския съвет.

Според общинари има нещо асиметрично в системата при избора на ръководства на общинските фирми. Как Общинският съвет назначава Надзорния съвет на агенцията за приватизация, на общинския приватизационен фонд, на фонда за малки и средни предприятия, а не назначава борда на "Софийски имоти?, коментират те. Така винаги ще висят подозрения за скрити икономически и политически интереси и задкулисно уреждане на нещата под масата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?