Германия е на път да разреши активната евтаназия

Германия е на път да разреши активната евтаназия

Министерството на правосъдието на Германия е подготвило законопроект, който освобождава от наказателна отговорност хора, подпомогнали свои тежко болни роднини или приятели да напуснат живота. Това съобщи вестник Neue Osnabrucker Zeitung.

От отговорност в съответствие със законопроекта могат да бъдат освободени и лекари и медицински сестри, ако между тях и пациентите са се установили лични отношения. С други думи ще се разреши евтаназия в случаите, когато тя се осъществява на нетърговска основа.

В момента активното подпомагане на доброволното напускане на живота в Германия се разглежда като престъпление. Едновременно обаче в съответствие със съдебно решение, прието през 2010 г., пасивната помощ за напускане на живота на пациента с негово съгласие не се счита за престъпление (в дадения случай става дума за изключване на поддържащите живота системи за разлика от поставянето на смъртоносна инжекция).

Съдът се бе произнесъл по делото на адвоката Волфганг Путц, който беше посъветвал клиентката си да прекрати изкуственото захранване чрез сонда на майка ѝ, изпаднала в необратима кома.

В момента евтаназията е разрешена само в четири страни членки на Съвета на Европа - Белгия, Холандия, Люксембург и Швейцария.

Споделяне

Още от Свят