Германия няма да ограничава ваксината на Johnson & Johnson, а Швеция я отлага

Германия няма да ограничава ваксината на Johnson & Johnson, а Швеция я отлага

Германия реши да не налага никакви ограничения за използването на ваксината на Johnson & Johnson, заяви германският ваксинен регулатор. Той добави, че експертната комисия, вземащата решенията по въпроса, ще се събере през идната седмица отново, за да анализира нови данни, предаде Ройтерс.

Клаус Цихутек, ръководител на Института "Паул Ерлих", заяви на пресконференция в Берлин, че ваксината на Johnson & Johnson е безопасна и ефективна. По думите му случаите за изключително редки съсиреци на кръвта, за които е било съобщено, са десет пъти по-малко в сравнение с тези след прилагане на препарата на AstraZeneca.

На вчерашното заседание на Постоянната комисия по въпросите на ваксините, посветено на анализ и оценка на данните за ваксината на Johnson & Johnson, е било преценено, че нищо не налага да се въвеждат каквито и да било ограничения, каза той. "Другата седмица ще има нови заседания на Постоянната комисия и ще се направи оценка въз основа на нови данни", заяви Цихутек.

Тази седмица европейският лекарствен регулатор ЕМА подкрепи ваксината на Johnson & Johnson, след като проучи случаи на редки кръвни съсиреци при ваксинирани с препарата пълнолетни лица в САЩ. ЕМА обаче остави на отделните държави членки на Европейския съюз сами да решат как да процедират с ваксината.

Шведската Агенция по общественото здраве препоръча началото на имунизацията с препарата на Johnson & Johnson в Швеция да бъде отложено засега. Ведомството посочва, че хората над 65 години могат да бъдат ваксинирани с него, но добавя, че докато в Швеция се получат достатъчни количества от ваксината, хората от тази категория вече ще са имунизирани с други налични препарати. "Смятаме, че е по-добре да препоръчаме ваксините, които системата на здравеопазване вече е свикнала да използва", каза главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел. На 14 април Агенцията по обществено здравеопазване на Швеция заяви, че няма да започва да използва препарата след съобщенията за образуване на редки кръвни съсиреци.

Споделяне

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?