Германия омаловажи предупрежденията за терористична заплаха в Европа

Германското правителство омаловажи предупрежденията на САЩ и Великобритания за повишен риск от терористични атаки в Европа, предаде Ройтерс в понеделник.

"Няма признаци за непосредствена заплаха от нападения, планирани срещу Германия. Няма никаква причина да всяваме паника в момента", заяви германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.

По-рано Държавният департемент на САЩ предупреди американците, пътуващи в Европа, че Ал Каида или свързани с нея терористични организации планират нападения в големи европейски градове. Веднага след това Форин офис отправи подобно предупреждение към британците, пътуващи във Франция и Германия. Същото направи и японското външно министерство, което призовава японските граждани да бъдат внимателни, когато използват обществения транспорт или посещават известни туристически обекти.

Сред потенциалните терористични мишени в Европа са Айфеловата кула, парижката катедрала "Нотр дам", централната гара и телевизионната кула в Берлин, съобщи американската телевизия Фокс нюз, като се позова на разузнавателни източници. Сред възможните мишени били Айфеловата кула и катедралата "Нотр дам" в Париж, новата централна гара, знаковата телевизионна кула на "Александерплац" и луксозният хотел "Адлон" близо до Бранденбургската врата в Берлин.

Единият от цитираните е високопоставен западен разузнавач. Той уточнил, че тези сведения са били събрани при разпита на германски гражданин от пакистански произход в американската военновъздушна база "Баграм" в Афганистан.

В понеделник обаче и френските власти обявиха, че няма причина за повишаване степента на опасност от терористично нападение. В Париж и в понеделник туристите се редяха на опашка, за да посетят Айфеловата кула, докато, както винаги, малка група войници патрулираха в района, предаде БиБиСи.

Общото равнище на готовност при терористична заплаха в Италия остава високо, но няма информация за готвено нападение срещу конкретно място, заяви и италианският вътрешен министър Роберто Марони. Външният министър Франко Фратини определи предупреждението от САЩ като реалистично, но потвърди, че няма данни за конкретни застрашени обекти в Италия.

Споделяне

Още от Свят