Германия отваря първите центрове за задържане на мигранти

Германия отваря първите центрове за задържане на мигранти

Германската федерална провинция Бавария откри на 1 август първите центрове за първично задържане на мигранти. Съгласно споразумението между консервативния блок на Ангела Меркел ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия, тези трансферни центрове ще действат като транзитните зони на летищата – тоест, статутът на попадналите там хора ще е като на лица, които все още не са влезнали в Германия.

Търсещите убежище ще бъдат настанявани там веднага след пристигането им в Германия до окончателното разглеждане на молбите им, заяви баварският вътрешен министър Йоахим Херман.

Центровете са част от плана на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер за намаляване на броя на кандидатите за убежище в Германия чрез забързването на процеса по разглеждане на молбите и за депортиране на неодобрените кандидати.

Искането му за затягане на граничния контрол и по-твърди мерки спрямо мигрантите доведе през юни до политическа криза, която застраши традиционния съюз между Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз (ХСС), припомня ДПА.

Меркел и Зеехофер в крайна сметка се споразумяха пристигащите на южната граница с Австрия кандидати за убежище да бъдат задържани в транзитни центрове, докато бъде изяснено дали имат право на такова.

Въпреки че останалите провинции в Германия отложиха отварянето на центровете за задържане, Бавария започва да прилага от сряда плана на Зеехофер, въпреки критиките в общественото пространство.

Новите учреждения представляват преустроени центрове за приемане на мигранти. Всеки от тях има капацитет да приеме между 1000 и 1500 души, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Тези центрове обединяват функциите на всички ведомства, свързани с процедурата за получаване на убежище, отбеляза Йоахим Херман. По думите му това ще позволи заявленията да бъдат разглеждани "без съществена загуба на време".

Херман отхвърли твърденията, че на мигрантите ще бъде забранено да излизат извън територията на центровете. Той уточни, че им е "разрешено да напускат жилището си, за да отидат на пазар, например".

Според редица юристи, идеята тези центрове да функционират като транзитните зони на летищата не би трябвало да се прилага спрямо хора, които идват от страните, обхванати от Регламента от Дъблин III, които покрива целия ЕС плюс Норвегия, Исландия и Швейцария. Вече 20 години граничният контрол е невалиден за вътрешни граници, коментира професорът по право Томас Грос пред германско радио, цитиран от Дойче веле. Той отбелязва, че транзитната зона между Унгария и Сърбия, например, не може да служи като модел за границата между Германия и Австрия, защото Сърбия не е част от ЕС.

В правото няма такова нещо като ничия земя, коментира правният експерт Хендрик Сремер от Германския институт за човешки права пред чуждестранни журналисти в Берлин.

Като цяло мигрантите в тези трансферни центрове ще могат да влизат и излизат от там когато пожелаят. Хорст Зеехофер заяви пред депутатите в Бундестага, че това не означава, че тези учреждения са затворени, защото хората там имат право да се върнат в страната, от която са дошли.

Според чл. 104 от конституцията на Германия хора могат да стоят затворени без съдебна заповед само до края на деня след началото на задържането им. И Меркел, и Зеехофер твърдят, че казусът е именно такъв и решенията за статуса на пристигналите ще става в този срок, а в противен случай мигрантите ще бъдат местени в други центрове и ще им бъде гарантирана известна свобода на движение в непосредствения район около учрежденията.

Един от аргументите на ХСС за създаването на центровете е, че те ще ускорят разглеждането на заявленията за убежище, както и депортациите. Според Дъблинския регламент обаче, процедурата за убежище е по-сложна и изисква да се определи юрисдикция. Един от важните критерии е къде лицето за пръв път е влязло в ЕС, но има и други решаващи фактори като този дали има членове на семейството в друга страна. Освен това бежанците не могат да бъдат връщани в страни, където условията се смятат за нехуманни.

Не е ясно колко мигранти ще постъпят в баварските центрове. Статистически погледнато, става дума за вторична миграция – мигранти, пристигнали от страни извън ЕС, се движат вътре в територията на ЕС поради икономически причини или в надежда за по-добри шансове да получат убежище.

Германската федерална полиция съобщи наскоро, че през първите пет месеца на 2018 г., 4935 от общо 18 024 човека, влезнали без разрешение в Германия, са преминали баварската граница от Австрия – тоест около 27%.

Религиозни групи, защитници на правата на бежанците и опозиционни партии критикуваха плана, като нарекоха центровете лагери за депортиране и подчертаха опасността от сегрегация на мигрантите.

Споделяне

Още от Европа