Германия поиска бързи обяснения за отклоняването на турбини на Сименс към Крим

Германия поиска бързи обяснения за отклоняването на турбини на Сименс към Крим

Германското правителство поиска от компанията Сименс (Siemens) да даде бързи обяснения за отклоняването на газови турбини към Крим и окачестви като неприемливо нарушаването на европейските санкции, наложени на Русия заради анексирания украински полуостров, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Случаят трябва да бъдат обяснен възможно най-бързо и най-пълно, и това се изисква преди всичко от Сименс", заяви говорителят на германската канцлерка Ангела Меркел Щефен Зайберт. Той подчерта, че правителството следи случая много внимателно.

В понеделник германската компания обяви, че две газови турбини, доставени на Русия през 2016 г., са били отклонени към Крим без нейно знание. Сименс окачестви случая като "очевидно нарушение на договорите за доставка" и заведе дело срещу руска държавна фирма.

Русия анексира Крим през 2014 г., след което на региона бяха наложени санкции от ЕС. Европейските компании са длъжни да се съобразяват с тях.

"Искам да подчертая, че е задължение на компанията да провери дали нейните сделки спазват санкциите", подчерта говорителят на германското правителство. Той отбеляза, че "преминаването на границата с Крим в противоречие на дадените уверения е сериозен факт и е напълно неприемливо". Според него това е необичаен случай и времето ще покаже какви ще бъдат последствията.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?