Германия се връща към атомната енергия

Германия се връща към атомната енергия

Новото германско правителство ще сложи край на консенсуса за изключване на атомни централи. От опозицията вече обявиха яростни протести, предстоят и трудни преговорите с енергийните концерни, които стопанисват реакторите, съобщава в четвъртък Дойче веле.

Часове след изборната победа на християндемократите и либералите акциите на енергийния концерн RWE увеличиха стойността си. Така чувствителната борса реагира веднага на очакваната промяна - новото германско правителство слага край на близо деветгодишния консенсус за постепенно изключване на атомните електроцентрали в страната.

"Честно да ви кажа, не мога да разбера защо трябва да внасяме атомна енергия от чужбина, а ние самите да зачеркваме работни места в този сектор", заяви канцлерът Ангела Меркел веднага след изборния успех на ХДС.

Само че така както навремето социалдемократи и зелени скрепиха консенсуса за отказ от ядрената енергия след мъчителни преговори с енергийните концерни, сега християндемократи и либерали са изправени пред тежки дискусии по въпроса как точно да стане отхвърлянето на този консенсус, отбелязва Дойче веле.

Големият въпрос е на кои от 17-те атомни електроцентрали може да бъде удължен животът и с колко? От RWE поискаха 25-годишна експлоатация на германските атомни електроцентрали. Според Таня Гьонер, екоминистър на провинция Баден-Вюртемберг от ХДС "сигурността на гражданите е най-висшият принцип", от който правителството ще се ръководи в решението за това колко дълго една АЕЦ може да произвежда ток. "Така че въпросът е не колко дълго трябва да продължи експлоатацията на атомните реактори, а колко дълго има гаранции за сигурността им", заяви Таня Гьонер, за която се говори, че има шансове да стане федерален министър по въпросите на околната среда.

Не е ясно обаче кои ще са критериите, които ще определят една атомна електроцентрала като сигурна. Шефът на RWE Юрген Гросман, например, нарича сигурни двата реактора Библис в провинция Хесен, които обаче заради проблеми бяха изключвани многократно през последните години.

От голямо значение са и условията, които правителството ще постави пред големите концерни, стопанисващи атомните електроцентрали. Защото отказът от постепенно изключване на реакторите означава тлъсти печалби в размер на стотици милиарди евро за тези концерни.

Още в предизборните си програми либералите и християндемократите записаха, че част от тази печалба трябва да е в полза на потребителите, както и за развитие на възобновяемите енергии. По принцип енергийните концерни демонстрираха готовност за това. Според Юрген Гросман от RWE са заявили от самото начало, че това, коeто се получи като допълнителна печалба, ще бъде поделено.

Въпросът е обаче каква част от тези милиарди са готови да отделят енергийните концерни. Новото правителство ще бъде изправено пред тежки преговори, на фона на които ще има ожесточени протести от страна на опозицията и многобройните антиядрени инициативи в Германия.

"Този, който посегне на консенсуса за постепенно изключване на атомните електроцентрали, ще пожъне масова критика", предупреди лидерът на зелените Ренате Кюнаст.
Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?