Германия ще създаде длъжност в помощ на жертвите на комунистическия режим на ГДР

Архивът на Щази

Германия предвижда да създаде от лятото на 2021 г. длъжността федерален омбудсман, който да подпомага и защитава хора, преследвани при някогашния комунистически режим в Източна Германия, предаде ДПА.

Германска демократична република (ГДР), която беше сателит на Съветския съюз, подлагаше своите граждани на масово следене, осъществявано от Службата за държавна сигурност, известна като Щази. Несъгласните с комунистическия режим бяха сплашвани, преследвани и затваряни.

Сега хората могат да разгледат досиетата, които им е водила Щази. Предвижда се след лятната ваканция в германския парламент да бъде внесено законодателство за създаване на нова длъжност, каза председателят на парламентарната комисия по култура Катрин Буде.

По думите ѝ коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел подкрепя този ход, който е поддържан също така от организации в подкрепа на жертвите и служители, натоварени със задачата да се заемат с престъпленията на ГДР в провинциите от някогашната Източна Германия.

Планирани са още два законопроекта, внасящи поправки в законодателството за индексирането и управлението на документите на Щази, както и за федералните практики за архивиране.

Буде предвижда приемането на новото законодателство от парламента да стане на 3 октомври, когато се отбелязва Денят на германското единство. Тази година се навършват 30 години от обединението на Германия след края на Студената война.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?