Германия спря почти целия износ на оръжия към Турция

Зигмар Габриел

Германия е преустановила всички големи оръжейни експорти към Турция заради влошаването на положението с човешките права в страната и обтягане на отношенията помежду им, каза германският външен министър, цитиран от агенция Ройтерс.

 

Коментарите на Зигмар Габриел идват след като говорител на външното министерство в Берлин съобщи, че още една германска двойка изглежда е арестувана в Турция по политически обвинения.

 

"Спрели сме всички големи заявки /за оръжеен експорт/, които Турция ни е изпратила, а те наистина не са малко", каза Габриел. Той изтъкна, че Берлин е длъжен да праща оръжие на натовски съюзник, при поискване.

 

Но той каза, че това в момента не е възможно, така че почти целият оръжеен експорт е преустановен.

 

По думите му има само малки изключения, като например правителствени решения, обвързани с международни спогодби или заявки за износ на превозни средства, а не на оръжие.

 

По данни на министерството на икономиката на Германия между януари и август са извършени 99 доставки на оръжие към Турция на стойност поне 25,36 милиона евро. Обемът на доставките е значително по-малък в сравнение с миналата година, когато за същия период е имало общо 158 доставки на стойност 69,3 милиона евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?