Ердоган за отношенията със САЩ, Германия, Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган опроверга информации за тайна среща между него и сирийския държавен глава Башар ал Асад в Астана, съобщава турският в. "Хюриет", цитиран във вторник от БТА. Ердоган говори пред журналисти на връщане в Истанбул след посещение в Казахстан.

 

"Не съм се срещал (с Асад). Нямам и намерение", лаконичен бе Ердоган.

 

В изказването си той засегна и редица други злободневни въпроси.

 

Президентът съобщи, че Турция вече е платила депозит на Русия за покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400 въпреки възраженията на съюзниците ѝ от НАТО. Той подчерта, че както Турция, така и Русия са решени да доведат до край процеса.

 

Ердоган заяви също, че ще обсъди ключови въпроси с президента на САЩ Доналд Тръмп покрай Общото събрание на ООН по-късно този месец.

 

"Съгласихме се, че ще е от полза да разговаряме по всички въпроси лице в лице", каза той в отговор на въпрос за телефонния си разговор с президента на САЩ на 9 септември, пише "Хюриет".

 

По време на разговора по телефона двамата лидери изтъкнаха важността на по-нататъшното засилване на двустранните отношения и повишаването на стабилността в региона, бе посочено в изявление на турското президентство.

 

В. "Акшам" пише, че Ердоган е отправил критики към САЩ заради отказа им да продават оръжие на Турция и заради сътрудничеството им със сирийските кюрдски Сили за защита на народа, смятани от Анкара за терористична организация, свързана с ПКК (Кюрдската работническа партия).

 

"За терористите безплатно, за нас няма и с пари", посочва в заглавие "Акшам", като уточнява, че такъв е бил отговорът на Ердоган във връзка с реакцията на САЩ за покупката от Анкара на руските системи С-400.

 

Ердоган изтъкна също, че нежеланието на партньорите на Турция да ѝ продават оборудване за нуждите на нейната армия е довело до собствения ѝ технологичен напредък.

 

"За съжаление не можахме да се сдобием с безпилотни самолети от нашите приятели, искаха много висока цена, при това ние не сме ги искали безплатно. На терористичната организация раздават танкове, оръдия, бронирани машини, а ние, макар че даваме пари, не можем да покрием някои свои нужди. Какво стана в крайна сметка? Стана така, че нашият народ да произвежда безпилотни самолети", каза Ердоган.

 

Президентът бе помолен да коментира също отношенията с Германия и дали очаква нормализиране на двустранните връзки след изборите в тази страна. Ердоган подчерта, че Турция няма никакви проблеми с германския народ, а проблемите произтичат от "погрешния подход" на властите в Германия. Той не скри "разочарованието" на Анкара от германското ръководство и добави, че Турция не може да приеме за нормално, че Германия се е превърнала в страна, оказваща подкрепа на тероризма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят