Германия въвежда магистрална такса за чуждите шофьори

Германско правителство въвежда пътна такса, която ще принуди чуждите шофьори да плащат до 130 евро на година за използването на германската магистрална мрежа, предаде Ройтерс.

Новата такса цели да осигури постъпления за поддръжката на транспортната инфраструктура, която е изхабена от милионите чужди автомобили, преминаващи по нея.

Ако Брюксел обаче сметне, че налогът дискриминира чуждите водачи на превозни средства, то данъкът може да бъде отменен.

Таксата влиза в сила през 2016 г. Шофьорите ще плащат различни суми в зависимост от мощността на колата и до каква степен тя отговаря на екологичните стандарти. Чуждите шофьори ще могат да плащат 10-дневен налог срещу 10 евро или двумесечен налог за 22 евро. Данъкът може да се плати в бензиностанциите или чрез регистриране на номерата на колата в интернет.

Очаква се годишните приходи да са 3,7 милиарда евро.

Според министъра на транспорта Александър Добринт е справедливо чуждите шофьори да плащат такъв пътен налог. Той добави, че е несправедливо чуждите водачи на превози средства да пътуват свободно по германските магистрали, докато германските шофьори са принудени да плащат пътни такси в съседни страни като Австрия, Швейцария и Франция.

Споделяне

Още от Европа