Германия въвежда огромни глоби за език на омразата в интернет

Бундестагът ще приеме вероятно в петък закон, който налага ограничения върху свободата на словото в социалните мрежи

Хайко Маас

Германският Бундестаг е пред приемане на законопроект, който ще наложи тежки наказания за използването на език на омразата в социалните мрежи в интернет, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че подобни ограничения вече съществуват в Германия, включително и отдавнашната забрана да се отрича Холокоста, но досега виртуалната мрежа оставаше извън контрол.

Редица критици, най-вече технологични гиганти и правозащитници, твърдят, че новото законодателство може да има драстични последици за свободата на словото в киберпространството.

Според предложените мерки социалните мрежи в интернет ще подлежат на глоби до 50 млн. евро, ако не отстраняват бързо от сайтовете си забранено от закона съдържание, включително и клеветнически "фалшиви новини".

Гласуването в Бундестага предстои утре, на последното заседание на долната камара на германския парламент преди излизането на депутатите в летен отпуск и преди насрочените за септември парламентарни избори. Очаква се законопроектът да бъде одобрен с голямо мнозинство.

Независимият експерт на ООН по свободата на словото Дейвид Кей предупреди в началото на този месец германското правителство, че критериите за отстраняване на такива материали от социалните мрежи са "неясни и двусмислени". Перспективите за "солени" глоби може да накарат социалните медийни компании като Фейсбук и Туитър да трият всяко спорно съдържание без да чакат съд да реши дали то нарушава закона, подчерта той.

Той предупреди още, че "такава превантивна цензура би нарушила правото да се търси, получава и предава всякакъв вид информация в интернет".

Законопроектът е замислен и иницииран от германския министър на правосъдието Хайко Маас от социалдемократическата партия - по-малкия партньор на консерваторите на канцлерката Ангела Меркел в коалиционното правителство. Той обвинява социалните мрежи, че не предотвратяват използването на техните сайтове като трибуна за разпространение на подстрекателски възгледи и на фалшива информация, които отдавна са забранени в Германия.
"Свободата на изразяване на мнения свършва там, където започва действието на наказателния закон. Призивите за убийства, заплахите, обидите, разпалването на омраза или на твърдения, че не е имало Аушвиц, не са израз на свободата на мнение, а атака срещу свободата на мнение на другите", каза неотдавна Маас.

Той обвинява още социалните мрежи, че подклаждат напрежение във връзка с мигрантската вълна в страната, което води до реални изблици на насилие, като палежи на центрове за кандидати за убежище или опити за убийство на политици, които се опитват да защитават мигрантите.

Редица десни уебсайтове и абонати на социални медии реагираха гневно на появата на проектозакона и обвиниха правителството, че се опитва да заглуши критиките. Най-лошите им опасения се оправдаха, когато на видния антимюсюлмански коментатор Коля Бонке в началото на тази година бе наложена постоянна забрана да ползва Туитър по все още неясни причини. Хора, които мислят като него, се опасяват, че може да са следващите.

Опозицията срещу законопроекта, включително и от конституционни експерти, успя да наложи някои дребни промени в последния момент, но ключовите положения в текста останаха непокътнати. В момента Туитър и Фейсбук търсят спешно начини за засичане на публикуването в мрежите на наказуемо от закона съдържание. Фейсбук, например, наема допълнително 3000 души по цял свят към вече назначените 4500 служители, чиято задача ще бъде да дават оценка на спорно съдържание.

Ако бъде приет с гласовете на парламентарното мнозинство, законът вероятно ще бъде оспорен в съдилища на национално и на европейско равнище, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Европа