Германия заплашена от четиридневна жп стачка

Германия заплашена от четиридневна жп стачка

На четиридневна стачка, която ще е най-мащабната в историята на немските железници, бяха призовани германските машинисти от синдиката ГеДеЕл (GDL), предадоха световните агенции във вторник.

Стачката в пътническите превози ще започне в четвъртък (6 ноември) в 02:00 часа местно време, а в товарните превози работата ще спре още утре (5 ноември) в 15:00 часа местно време. Протестната акция трябва да продължи до 04:00 часа на 10 ноември.

Това ще е най-голямата стачка в историята на жп превозвача "Дойче бан" (Deutsche Bahn) и е поредната ,след като машинистите вече стачкуваха точно в дългия уикенд около есенната училищна ваканция в страната и потърпевши бяха хиляди семейства. Протестът им съвпадна и този на служители на "Луфтханза", което допълнително влоши транспортната обстановка в страната.

Профсъюзът ГеДеЕл иска увеличаване на възнагражденията с 5 процента и намаляване на работната седмица с два часа. По-проблемно е искането на синдиката да преговаря и от името
на други служители, които традиционно са представлявани от конкурентен профсъюз.

От "Дайче бан" посочват, че са предложили увеличаване на заплатите на машинистите с 5 процента за период от 30 месеца, но няма да приемат конкурентни споразумения за възнагражденията на други служители.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?