Германия: "Зелените" вече изпреварват с три пункта ХДС/ХСС

Ангела Меркел, сн. ЕПА/БГНЕС

Германската партия "Зелените" изпреварва с три пункта консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, сочат резултатите от проучване на социологическата агенция "Кантар", публикувани в "Билд ам зонтаг", съобщи Ройтерс.

Според тях съюзът на Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) би получил 24 на сто от гласовете, ако парламентарните избори биха се състояли вчера, а не на 26 септември, за която дата са насрочени.

Рейтингът на "Зелените" е 27 на сто, следвани от социалдемократите (15), свободните демократи (11), "Алтернатива за Германия" (10), "Левите" (7) и други (6).

Предишна анкета на същата агенция от 25 април констатира, че ХДС/ХСС отстъпва на "Зелените" само с един пункт - 27 срещу 28 на сто. А според резултатите на "Кантар" от 18 април консерваторите водят 29 на сто срещу 22 на сто за еколозите.

Според друга агенция - ИНСА - на 27 и 23 април позициите на ХДС/ХСС и "Зелените" са почти изравнени.

Съгласно изборното законодателство в Германия, за да бъде представена една партия в Бундестага, тя трябва да спечели поне 5 на сто от националния вот или да спечели мандати в поне три избирателни района.

Парламентарно мнозинство може да се постигне и с подкрепа под 50 на сто, ако конкретната партия има повече подкрепа, отколкото другите водещи партии, взети заедно, посочи Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?