Германката Хелга Шмид ще е новият генерален секретар на ОССЕ

Хелга Шмид

Германката Хелга Шмид ще е новият генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщи ротационният председател на ОССЕ, албанският премиер Еди Рама.

Мандатът на досегашния генерален секретар на базираната във Виена организация - швейцарския дипломат Томас Гремингер, изтече през юли. Оттогава постът бе вакантен, тъй като страните членки на ОССЕ не успяваха да постигнат компромис, най-вече заради разногласията между Запада и Русия.

Понастоящем генерален секретар на Европейската служба за външна дейност, Хелга Шмид от години представлява ЕС в преговорите за иранската ядрена програма. Опитен дипломат, тя познава добре както Съединените щати, така и Русия, отбелязва Франс прес.

Според осведомени източници този път преговорите за премника на поста са вървяли по-добре и германката се е оказала консенсусен кандидат.

Хелга Шмид е родена на 8 декември 1960 г. в град Дахау, в германската провинция Бавария, посочва ТАСС. В периода 1980-1987 г. германката учи романски езици, литература и история в Мюнхенския университет и в Сорбоната в Париж. От 1988 до 1990 г. тя е на стаж в Дипломатическата академия във Виена, където специализира по европейско право, икономика и международни отношения.

Между 1990 и 1991 г. Хелга Шмид е асистент на личния секретар на тогавашния германски министър на външните работи Ханс-Дитрих Геншер. След това тя работи до 1994 г. в отдела по връзки с обществеността на посолството на Германия в САЩ. Завръщайки се в родината си, германката последователно е политически съветник на двама външни министри - Клаус Кинкел (до 1998 г.) и Йошка Фишер (до 2000 г.).

В периода 2000-2003 г. Хелга Шмид е заместник-ръководител на политическия отдел на министерството на външните работи на Германия, а между 2003 и 2005 г. го оглавява. По това време тя участва в преговорите на европейската тройка (Франция, Великобритания и Германия) с Иран за ядрената му програма.

През 2006 г. Хелга Шмид оглавява отдела за политическо планиране и ранно предупреждение при върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана. Между 2011 и 2016 г. тя е заместник-генерален секретар на новосъздадената Европейска служба за външна дейност, а от 2016 г. досега - и генерален секретар.

Освен немски език, Хелга Шмид владее още английски и френски.

Атмосферата в ОССЕ става все по-конфронтационна

Атмосферата в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) става все по-конфронтационна, заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той говори при откриването на годишната среща на Съвета на министрите от ОССЕ, която се провежда днес и утре. Заради пандемията от новия коронавирус съветът, който включва министрите на външните работи на 57-те страни членки на базираната във Виена организация, заседава тази година чрез видеоконферентна връзка.

"Преди 45 години, по време на Студената война, ние създадохме Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (б. пр.: форматът, предшестващ ОССЕ). Това бе огромна победа на мултилатерализма и сътрудничеството над едностранните и антагонистичните подходи. 15 години след това Парижката харта провъзгласи края на Студената война и породи големи надежди за региона на ОССЕ", припомни ръководителят на европейската дипломация. Борел отчете, че "много от (тези надежди) са станали реалност, но за съжаление 30 години по-късно, атмосферата в ОССЕ става все по-конфронтационна. Духът от Хелзинки и Париж изглежда далеч и ние виждаме повече избухващи, отколкото разрешаващи се кризи."

ЕС обаче е уверен, че ОССЕ остава ключов форум и инструмент за решаване на проблемите в региона в областта на сигурността, подчерта в същото време Борел.

Откривайки заседанието, ротационният председател на организацията тази година, албанският премиер Еди Рама, каза, че ОССЕ преживява дълбока криза. Общата визия за една демократична Европа се отдалечава, а принципите на ОССЕ не се спазват, отчете той. Рама предупреди, че организацията не може да работи с настройка от времето на Студената война и призова за връщане към духа на сътрудничество и споделена демократична визия.

Лавров: Проблемите на ОССЕ се дължат на високомерието на Запада

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че западните членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ѝ пречат да работи като единно цяло, предаде ДПА.

"Препъни-камъкът остава нежеланието на западните страни да се откажат от конфронтационните блокови подходи и високомерното поведение към законните интереси на други страни, а това произтича от собственото им усещане за "изключителност", заяви Лавров.

Пандемията от новия коронавирус стана допълнителен фактор за разцепление и безпокойство в международните отношения. В същото време тази глобална криза "показва, че е необходимо заедно да изготвяме системни отговори на общите предизвикателства и да противодействаме на действителни, а не на измислени заплахи", заяви Лавров.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?