Германските медии подновиха критиките срещу президента Кристиан Вулф

Германският президент Кристиан Вулф, замесен в афера с частен заем, отново бе подложен на втория ден от новата година на натиск от печата, който го обвинява, че се е опитал да възпрепятства публикации по случая, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според в. "Зюддойче цайтунг", президентът Вулф заплашил главния редактор на влиятелния популярен всекидневник "Билд", който бе в дъното на скандала, да скъса всички връзки с изданието, ако историята бъде публикувана.

В деня преди излизането на броя с тази информация – 12 декември, Вулф се обадил на журналиста, докато последният бил в официална командировка из страните от Залива, и когато не успял да се свърже с него, оставил гневно послание на гласовата му поща с предупреждение да не "преминава Рубикон".

Германският държавен глава отказа да коментира тази публикация, предаде ДПА, като се позова на изявление на неговия офис.

"Президентът цени високо свободата на печата и електронните медии", се подчертава в текста. В изявлението се припомня, че Вулф е обявил публично взетите от него заеми и е отговорил на стотици журналистически въпроси.

От средата на декември държавният глава е обвиняван, че е взел изгоден заем за покупка на недвижим имот от богата двойка предприемачи. Германският президент изпълнява предимно почетни функции, но при все това може да бъде и морален авторитет, забелязва АФП.

Вулф и съпругата му Бетина бяха заели 500 000 евро от съпругата на бизнесмен, за да си купят къща. В основата на скандала залегнаха не толкова условията на заема, колкото изявленията на Вулф по въпроса - Германия е страна, която държи много на морала на своите политици, уточнява агенцията.

През февруари 2010 г. Вулф бе изслушан от регионалния парламент на Долна Саксония като премиер на северозападната провинция, за да обясни какви отношения го свързват с въпросния предприемач - Егон Гееркенс. Той обаче увери, че не поддържа никакви делови връзки с дългогодишния си приятел.

"Билд" използва взетия от Вулф заем като аргумент, за да го обвини, че е излъгал пред парламента. Малко преди Коледа Вулф поднесе извинения и призна, че не е бил "стриктен", напомня АФП.

Освен това някои медии споделиха днес подозрения, че президентът е получил от регионалната банка на провинция Баден-Вюртемберг - "БВ", изгоден заем като благодарност за ролята му в спасяването на автомобилната фирма "Порше" от финансови неприятности през 2009 г.

Вестниците не изключват конфликт на интереси, защото Вулф като премиер на Долна Саксония е бил член на ръководството на "Фолксваген" - марка, свързана с "Порше", а "БВ" пък е била обслужващата банка на известния производител на спортни коли, добавя АФП.

Споделяне

Още от Свят