Германският съд спря железопътната стачка

Германският съд спря железопътната стачка

Германският първоинстанционен съд блокира в сряда планираната стачка на железопътните работници в страната, след като постанови, че тя ще навреди на хората, които са си взели отпуски през този период, съобщи ББС. Профсъюзът на служителите заяви, че ще обжалва решението, но няма да предприема никакви незаконни действия.

Исканията са за 31 % увеличение на заплатите, докато компанията “Дойче бан” предлага само 4.5 процента. Стачката би навредила на плановете за частична приватизация на предприятието. Профсъюзите вече изразиха своите опасения, за намерението на правителството да продаде пакет от над 25 процента от германските железници.

Машинистите планираха да спрат в сряда за 4 часа товарните превози. Това щеше да е първата стачка в този сектор от 1992 година. В последствие примера им трябваше да се разпростре и върху пътническите превози, което от своя страна щеше да се отрази върху германците взели своите летни отпуски.

Бизнесът в страната вече заяви, че стачката би ощетила в “огромни” размери икономиката.

“Дойче бан”, която превозва по 5 милиона пасажери всеки ден, съобщи, че преговорите ще бъдат подновени в четвъртък сутринта. “Оставаме отворени за компромис”, заяви говорителят на компанията.  

Споделяне

Още от Свят