Германците засипаха полицията със сигнали за потенциално отровена бебешка храна

Издирваният от полицията, засечен от камерите в търговска верига.

Общо 650 сигнала са подали германски граждани в полицията, след като преди ден бе обявен за издирване мъж, сложил отрова в бебешките храни в различни магазини в южногерманския град Фридрихсхафен, съобщи кореспондентът на вестник "24 часа" в Берлин.

Според полицията мъжът вероятно не действа сам, тъй като са открити отровени бурканчета с бебешки пюрета в поне три филиала на голяма верига за хранителни продукти.

Полицията е получила заплашително писмо на 16 септември, че 20 вида детски храни ще бъдат отровени в различни магазини в цялата страна, а също и в Eвропа, ако до събота на посочено място не бъдат оставени 10 милиона евро.

В момента властите обработват получените сигнали и се надяват бързо да идентифицират мъжа от снимките. Той е направил впечатление на разследващите, след като са засекли на видеокамери подозрителното му поведение в един магазин във Фридрихсхафен.

Мъжът е на около 50 години и взима бурканчета от засегнатата храна, като през цялото време е с ръкавици, явно за да не оставя отпечатъци.

Според властите застрашени са не само бебешки, а и всякакви други храни. При това не само в Германия, а в други европейски страни.

Издадено бе предупреждение към гражданите да проверяват опаковките за евентуални следи от манипулиране и ако открият такива, да се свържат веднага с полицията.

Отровата, която е открита в бебешките храни, е етиленгликол, който се използва като основна съставка в антифриза. Той може да причини смърт при поглъщане на малки количества. Веществото няма миризма и е прозрачно.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?