Гешев пита Кацаров имаме ли готовност за трета доза и защо не си спазва плана

Здравният министър: Планът е за предвидимост, не е задължителен. За бустерните дози се чака разрешение от ЕМА

Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура (ВАП) е изискала от здравното министерство информация дали страната е подготвена за новата ковид вълна и евентуалното поставяне на трета доза. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Прокуратурата посочва ниския процент ваксинирани у нас – около 16% от населението. И настоява да ѝ се даде информация дали здравното министерство е питало европейската агенция по лекарствата за третата доза.

"Предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на какво е извършено до този момент от МЗ, за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу Ковид-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините", пише в съобщението.

Има множество сигнали за нарушаване на противоепидемичните мерки, заявява още ВАП. Затова здравно министерство трябва да каже какви действия предприема за контрол.

Прокуратурата се интересува и защо към момента не са въведени по-строги мерки, въпреки че такива са разписани в плана на МЗ. Ден по-рано здравният министър Стойчо Кацаров каза, че нови ограничения не се налагат, въпреки че няколко области вече са в "червена зона". Той заяви, че здравните власти се ръководят от това до кога болниците ще могат да удържат на натиска и за момента не се налагат допълнителни мерки.

Здравният министър Стойчо Кацаров отговори по-късно в официална позиция, че Националният оперативен план не е административен нормативен акт, с който да се създават права и задължения за гражданите и институциите, а план, създаден за да даде предвидимост. Освен това той припомня, че местните власти също имат право да налагат допълнителни мерки и най-засегнатите области като Бургас и Велико Търново са преценили да не го правят засега.

“Действащите към момента противоепидемични мерки са съобразени с мненията на експертите и са публикувани на Интернет страницата на МЗ“, казва още Кацаров.

Относно поставянето на трета доза ваксина срещу Covid-19 Кацаров обяснява, че се чака регулаторно одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

“По отношение на прилагането на трета доза ваксини Ви информирам, че лекарствените продукти в страната според действащото законодателство се прилагат съгласно показанията и в дози, посочени в кратката характеристика на продукта, която се регистрира от регулаторните органи – Европейска агенция по лекарствата за всички страни членки на ЕС и Изпълнителна агенция по лекарства за България. Министерството на здравеопазването няма законови правомощия да пуска и спира лекарствени продукти на пазара, както и да определя в какви дози да се прилагат. В кратката характеристика на нито една от прилаганите в страната ваксини срещу SARS-CoV-2 не се предвижда прилагане на „бустерна“ доза. Министерството на здравеопазването има готовност да организира поставянето на такава доза, веднага след като регулаторният орган – Европейска агенция по лекарствата, регистрира съответните промени в Кратката характеристика на продуктите. “, посочва той.

Кацаров информира Гешев и за предприетите мерки по отношение на контрола по прилагането на противоепидемичните мерки, информационната кампания за ваксините и осигуреността с лекарства.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?